keskiviikko 16. marraskuuta 2011

Optimoi sisäilman laatu - Osa1 - Huonekasvit.

Jo ala-asteen biologian tunneilla kerrotaan, että kasvit ovat elämän ylläpitäjiä maapallolla. Ilman kasveja ei olisi ihmisiäkään, koska kasvit valmistavat sekä ravintomme että hengittämämme hapen. Kaikki kasvit puhdistavat ilmaa isommissa tai pienemmissä määrin. Hiilidioksidi kulkeutuu lehtiin, monimutkaisten kemiallisten reaktioiden kautta tapahtuu fotosynteesi-ilmiö ja ilmaan vapautuu happea. Kasvi toimii siis suodattimena poistamalla ilmasta saasteita ja palauttamalla ympäristöön puhtaampaa ilmaa.

Nykyaikaiset tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että sisätilojen ympäristö saattaa olla jopa kymmenen kertaa saastuneempaa kuin ulkona. Lisääntynyt altistuminen sisäilman saasteille voi johtaa mm. erilaisiin allergisiin reaktioihin tai hengitystiesairauksiin. Kolme pahinta nykykotien sisäilmojen saastuttajaa ovat bentsiini, formaldehydi ja trikloroetyleeni. Kyseiset aineet aiheuttavat ärsytysoireita esim. silmissä, kurkussa ja hengityselimistössä. Sanotaan, että ihmiset viettävät lähes 90% elämästään sisätiloissa. Voisi siis olla suotavaa tiedostaa ilman laadun merkitys, jota hengitämme. NASA on ollut 80-luvulta asti kiinnostunut parhaiten sisäilmaa puhdistavia kasveja suunnitellessaan kuutukikohtaa, jolloin huolenaiheeksi ilmeni heikko sisäilmanlaatu. Netistä löytyy paljon erilaisia NASAn tutkimuksia sisäilmaa puhdistavista kasveista.

Ensimmäinen askel kohti parempaa sisäilman laatua on tuuletus, läpiveto. Mikä parasta se on ilmaista - ei paha, suhteellisen edullista. On arvioitu, että 15-20 sisäkasvia auttaa puhdistamaan vajaan 170-neliöisen talon ilman eli seuraavaksi kannattaa suunnata puutarha-alan kauppaan. Jos oikeasti haluaa optimoida sisäilmaa, niin kasvien lisäksi kannattaa investoida ionisaattoriin. Tässä tekstissä käsittelen sisäilmaa tehokkaasti puhdistavia kasveja ja toisella kertaa erikseen ionisaattoreita.

Tästä hieman taustamusiikkia. ;)
Läjäpäin huonekasveja -> so fresh, so clean!


Hyviä sisäilmaa puhdistavia huonekasveja

Kultapalmu - Chrysalidocarpus lutescens

Hoito: Huolehdi juuripaakun säännöllisestä kastelemisesta. Lannoita kultapalmua säännöllisesti muulloin paitsi talvella. Sumuttele usein kasvia, niin kasvuympäristö pysyy sopivan kosteana, ilma raikkaana ja tuholaiset loitolla. Valo: Runsas hajavalo.


Pensaspalmu - Rhapis excelsa

Hoito: Kastele säännöllisesti keväällä ja kesällä. Lämpimässä ja kuivassa huoneilmassa voi olla tarvetta tavallista tiheämpään kasteluun. Lannoita laimennetulla ravinneliuoksella kerran kuussa. Valo: Runsas hajavalo.


Kaislapalmu - Chamaedorea seifrizii


Hoito: Huolehdi riittävästä kastelusta kasvukaudella, mutta katele talvella vain sen verran, että juuripaakku ei pääse kuivumaan. Pyyhi lehtiä silloin tällöin, jotta kirvat eivät vaivaa kasvia. Älä latvo kaislapalmuasia, äläkä katkaise sen nuoria versoja, sillä tämä heikentää sen uutta kasvua. Valo: Runsas hajavalo.



Kumiviikuna, huonekumipuu, fiikus - Ficus elastica

Hoito: Lannoita säännöllisesti vain kesäkautena. Kastele kasvia keväästä syksyyn siten, että mullan pinta kuivahtaa kevyesti kastelujen välillä. Talvella paakku voi kuivahtaa kastelujen välillä reilumminkin. Huonekumipuu ei siedä liikaa märkyyttä. Valo: Runsas hajavalo, puolivarjo.



Kultaköynnös - Epipremnum pinnatum 'Aureum'

Hoito: Anna kasvualustan kuivahtaa kevyesti kastelujen välillä. Lannoita viikottain kasvukaudella, maaliskuusta elokuuhun. Jotta saisit kasvista tuuheamma, nipistä siitä latvaversoja silloin tällöin. Puhdista lehtiä kostealla rätillä. Valo: Runsas hajavalo, puolivarjo ja varjo.


Reunustraakkipuu - Dracaena concinaa, d. 'marginata'

Hoito: Pidä multa tasaisen kosteana, muttei liian märkänä. Anna reunustraakkipuulle ravinneliuosta säännöllisin väliajoin keväästä syksyyn. Talvella kastele harvemmin, äläkä lannoita lainkaan. On luonnollista, että kasvin vanhat lehdet kellastuvat, ne pitäisi poistaa heti. Valo: Puolivarjo.



Muratti - Hedera helix

Hoito: Kastele säänöllisesti keväällä ja kesällä huoneenlämpöisellä vedellä. Juuripaakku saa olla tasaisen kostea, muttei likomärkä. Anna juuripaakun kuivahtaa kevyesti kastelujen välillä syksyllä ja talvella. Lannoita laimennetulla ravinneliuoksella viikottain kasvukauden aikana. Suihkuttele usein haalealla vedellä sen lehtiä, varsinkin talvisaikaan. Valo: Runsas hajavalo ja puolivarjo.


Viirivehka - Spathiphyllum sp.

Hoito: Lannoita säännöllisesti keväästä syksyyn, mutta anna ravinteita vähemmän talven aikana. Pidä kasvualusta tasaisen kosteana kasvukaudella, anna kuitenkin talvella pintamullan kuivahtaa kastelujen välillä. Pyyhi lehtiä kostealla reivulla silloin tälööin niin vältät tuholaiset. Valo: Runsas hajavalo talvella, puoli varjo kesällä.


Rönsylilja - Chlorophytum comosum

Hoito: Kasteltava säännöllisesti. Multa voidaan antaa kuivua ennen seuraavaa kastelua, mutta ei kuitenkaan kuivettua. Lannoitus maalis-elokuussa. Valo: Viihtyy hyvin valossa, mutta voidaan pitää myös varjossa.


Laikkuvehka - Aglaonema

Hoito: Älä anna kuivahtaa koskaan kokonaan sillä sen lehdenkärjet ruskistuvat heti. Kukat kannattaa poistaa, koska ne vievät kasvista vain voimaa. Valo: Viihtyy hyvin varjossa ja puolivarjossakin. Ei siedä suoraa auringonpaistetta.



Pikkutaateli - Phoenix roebelenii

Hoito: Pidä juuripaakku tasaisen kosteana. Talvella multa saa kuitenkin kevyesti kuivahtaa kastelujen välillä. Kasvi pitää lehtiensä säännöllisestä suihkuttamisesta. Anna kasville viikottain kasvukaudella laimennettua ravinneliuosta ja jatka lannoitusta talvellakin pari kertaa kuussa. Valo: Runsas hajavalo.


Rahapuu - Crassula ovata

Hoito: Talvisin riittää, kun kastelee 2 tai 3 viikon välein. Kesäisin ja kuumissa paikoissa rahapuuta kastellaan parin viikon välein. Valo: Runsas valo.


Anopinkieli - Sansevieria trifasciata

Hoito: Suosittu huonekasvi, koska se kestää epäsäänöllistä kastelua ja huonoja valaistusoloja. Kastelu tulee suorittaa harkiten ja kohtuudella. Poiketen muista kasveista - se on aktiivisimmillaan yöaikaan, joten se sopii hyvin makuuhuoneeseen. Valo: Valoisa tai puolivarjoinen.



Jos aiheesta kiinnostaa lueskella enemmänkin, niin kirjoista suosittelen yhtenä lähteistänikin toiminutta:



Loppuun vielä aiheen tiimoilta kelpo Tedx luennonpätkä:

perjantai 11. marraskuuta 2011

Kiitollisuutta.

                 
Kiitollisuus on asia, joka olisi hyvä muistaa niin kauan kuin henki pihisee. Varsinkin näinä vuoden pimeimpinä aikoina negatiivisuus ja tyytymättömyyden tunteet alkavat herkästi ottamaan valtaa mielestä. Syksy on mennyt itselläni kaikin puolin mukavasti ja kivuttomasti, kiitos mm. laadukkaan ruoan ja hienojen ihmisten, mutta viime viikko oli kyllä henkisesti vaikea. Olin täysin apaattinen, eikä mikään meinannut kiinnostaa. Oli kaikkea muuta kuin parhaat fiilikset, mutta eipä niiden fiilistenkään aina tarvi parhaimmat olla. Joskus kun olin vähänkin allapäin, en oikein hyväksynyt sitä, vaan lähdin tietoisesti muuttamaan fiiliksiä toiseen suuntaan mm. tiettyjen ruoka-aineiden avuin tai tein asioita, joista tiesin fiiliksien väkisinkin nousevan. Vaikka hyvissä fiiliksissä on mukava oleilla ja myönteinen ajattelu on erittäin kova juttu, joita tykkään itsekkin vaalia, niin ei pidä kuitenkaan tukahduttaa negatiivisia tunteitaan, koska niistäkin voidaan oppia lisää itsestämme, tunteisiin kuitenkaan liikaa samaistumatta. Tarkastelin asennettani ja mielentilaani viime viikolla ja pyrin selvittämään mistä tunteeni tulevat. Loppujen lopuksi taas jouduin toteamaan, että oikeasti kaikkihan on vaan erittäin hyvin juuri nyt, mutta mieleni yritti keksiä vain kaikenlaista ongelmaa.

                                             Pimeän vuodenajan hienoja puolia - 
                                    kynttilöitä, hyvää musiikkia ja pakuriteetä. ;)


Aloin tämän viikon alusta pitkästä aikaa kirjaamaan aina herättyäni 5 asiaa ylös, joista olen kiitollinen. Tämä on yksi keino ottaa päivään loistava startti ja kyseinen metodi ohjaa ajatuksiasi positiivisempaan suuntaan. Asiat joita kirjaa ylös voivat olla niinkin arkisia asioita kuin esimerkiksi "tänään olen kiitollinen siitä, että minulla katto pään päällä ja hanasta tulee vettä". Sopii erityisesti kaikille, jotka tunnistavat itsessään usein negatiivisuuden, tyytymättömyyden tunteita. Myös sanomalla sanan "kiitos" mahdollisimman monessa tilanteessa toimii hyvin.






"Olkaa hyväntuulisia. Aate on siemen: työ saa sen itämään, mutta
hyväntuulisuus on aurinko, joka kypsyttää sen."
- Auguste Detoeuf

Muistetaan kiittää ja olla kiitollisia!