Nykyaikaiset tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että sisätilojen ympäristö saattaa olla jopa kymmenen kertaa saastuneempaa kuin ulkona. Lisääntynyt altistuminen sisäilman saasteille voi johtaa mm. erilaisiin allergisiin reaktioihin tai hengitystiesairauksiin. Kolme pahinta nykykotien sisäilmojen saastuttajaa ovat bentsiini, formaldehydi ja trikloroetyleeni. Kyseiset aineet aiheuttavat ärsytysoireita esim. silmissä, kurkussa ja hengityselimistössä. Sanotaan, että ihmiset viettävät lähes 90% elämästään sisätiloissa. Voisi siis olla suotavaa tiedostaa ilman laadun merkitys, jota hengitämme. NASA on ollut 80-luvulta asti kiinnostunut parhaiten sisäilmaa puhdistavia kasveja suunnitellessaan kuutukikohtaa, jolloin huolenaiheeksi ilmeni heikko sisäilmanlaatu. Netistä löytyy paljon erilaisia NASAn tutkimuksia sisäilmaa puhdistavista kasveista.
Ensimmäinen askel kohti parempaa sisäilman laatua on tuuletus, läpiveto. Mikä parasta se on ilmaista - ei paha, suhteellisen edullista. On arvioitu, että 15-20 sisäkasvia auttaa puhdistamaan vajaan 170-neliöisen talon ilman eli seuraavaksi kannattaa suunnata puutarha-alan kauppaan. Jos oikeasti haluaa optimoida sisäilmaa, niin kasvien lisäksi kannattaa investoida ionisaattoriin. Tässä tekstissä käsittelen sisäilmaa tehokkaasti puhdistavia kasveja ja toisella kertaa erikseen ionisaattoreita.
Tästä hieman taustamusiikkia. ;)
Läjäpäin huonekasveja -> so fresh, so clean!
Hyviä sisäilmaa puhdistavia huonekasveja
Kultapalmu - Chrysalidocarpus lutescens
Kultapalmu - Chrysalidocarpus lutescens
Hoito: Huolehdi juuripaakun säännöllisestä kastelemisesta. Lannoita kultapalmua säännöllisesti muulloin paitsi talvella. Sumuttele usein kasvia, niin kasvuympäristö pysyy sopivan kosteana, ilma raikkaana ja tuholaiset loitolla. Valo: Runsas hajavalo.
Pensaspalmu - Rhapis excelsa
Hoito: Kastele säännöllisesti keväällä ja kesällä. Lämpimässä ja kuivassa huoneilmassa voi olla tarvetta tavallista tiheämpään kasteluun. Lannoita laimennetulla ravinneliuoksella kerran kuussa. Valo: Runsas hajavalo.
Kaislapalmu - Chamaedorea seifrizii
Hoito: Huolehdi riittävästä kastelusta kasvukaudella, mutta katele talvella vain sen verran, että juuripaakku ei pääse kuivumaan. Pyyhi lehtiä silloin tällöin, jotta kirvat eivät vaivaa kasvia. Älä latvo kaislapalmuasia, äläkä katkaise sen nuoria versoja, sillä tämä heikentää sen uutta kasvua. Valo: Runsas hajavalo.
Kumiviikuna, huonekumipuu, fiikus - Ficus elastica
Hoito: Lannoita säännöllisesti vain kesäkautena. Kastele kasvia keväästä syksyyn siten, että mullan pinta kuivahtaa kevyesti kastelujen välillä. Talvella paakku voi kuivahtaa kastelujen välillä reilumminkin. Huonekumipuu ei siedä liikaa märkyyttä. Valo: Runsas hajavalo, puolivarjo.
Kultaköynnös - Epipremnum pinnatum 'Aureum'
Hoito: Anna kasvualustan kuivahtaa kevyesti kastelujen välillä. Lannoita viikottain kasvukaudella, maaliskuusta elokuuhun. Jotta saisit kasvista tuuheamma, nipistä siitä latvaversoja silloin tällöin. Puhdista lehtiä kostealla rätillä. Valo: Runsas hajavalo, puolivarjo ja varjo.
Reunustraakkipuu - Dracaena concinaa, d. 'marginata'
Hoito: Pidä multa tasaisen kosteana, muttei liian märkänä. Anna reunustraakkipuulle ravinneliuosta säännöllisin väliajoin keväästä syksyyn. Talvella kastele harvemmin, äläkä lannoita lainkaan. On luonnollista, että kasvin vanhat lehdet kellastuvat, ne pitäisi poistaa heti. Valo: Puolivarjo.
Muratti - Hedera helix
Hoito: Kastele säänöllisesti keväällä ja kesällä huoneenlämpöisellä vedellä. Juuripaakku saa olla tasaisen kostea, muttei likomärkä. Anna juuripaakun kuivahtaa kevyesti kastelujen välillä syksyllä ja talvella. Lannoita laimennetulla ravinneliuoksella viikottain kasvukauden aikana. Suihkuttele usein haalealla vedellä sen lehtiä, varsinkin talvisaikaan. Valo: Runsas hajavalo ja puolivarjo.
Viirivehka - Spathiphyllum sp.
Hoito: Lannoita säännöllisesti keväästä syksyyn, mutta anna ravinteita vähemmän talven aikana. Pidä kasvualusta tasaisen kosteana kasvukaudella, anna kuitenkin talvella pintamullan kuivahtaa kastelujen välillä. Pyyhi lehtiä kostealla reivulla silloin tälööin niin vältät tuholaiset. Valo: Runsas hajavalo talvella, puoli varjo kesällä.
Rönsylilja - Chlorophytum comosum
Hoito: Kasteltava säännöllisesti. Multa voidaan antaa kuivua ennen seuraavaa kastelua, mutta ei kuitenkaan kuivettua. Lannoitus maalis-elokuussa. Valo: Viihtyy hyvin valossa, mutta voidaan pitää myös varjossa.
Laikkuvehka - Aglaonema
Hoito: Älä anna kuivahtaa koskaan kokonaan sillä sen lehdenkärjet ruskistuvat heti. Kukat kannattaa poistaa, koska ne vievät kasvista vain voimaa. Valo: Viihtyy hyvin varjossa ja puolivarjossakin. Ei siedä suoraa auringonpaistetta.
Pikkutaateli - Phoenix roebelenii
Hoito: Pidä juuripaakku tasaisen kosteana. Talvella multa saa kuitenkin kevyesti kuivahtaa kastelujen välillä. Kasvi pitää lehtiensä säännöllisestä suihkuttamisesta. Anna kasville viikottain kasvukaudella laimennettua ravinneliuosta ja jatka lannoitusta talvellakin pari kertaa kuussa. Valo: Runsas hajavalo.
Rahapuu - Crassula ovata
Hoito: Talvisin riittää, kun kastelee 2 tai 3 viikon välein. Kesäisin ja kuumissa paikoissa rahapuuta kastellaan parin viikon välein. Valo: Runsas valo.
Anopinkieli - Sansevieria trifasciata
Hoito: Suosittu huonekasvi, koska se kestää epäsäänöllistä kastelua ja huonoja valaistusoloja. Kastelu tulee suorittaa harkiten ja kohtuudella. Poiketen muista kasveista - se on aktiivisimmillaan yöaikaan, joten se sopii hyvin makuuhuoneeseen. Valo: Valoisa tai puolivarjoinen.
Jos aiheesta kiinnostaa lueskella enemmänkin, niin kirjoista suosittelen yhtenä lähteistänikin toiminutta:
Loppuun vielä aiheen tiimoilta kelpo Tedx luennonpätkä: