perjantai 15. kesäkuuta 2012

Kuinka välttää auringossa palaminen?

Kesä on saapunut ja pääsemme taas nauttimaan auringosta. Yksi asia, joka herättää aina kesän tullessa keskustelua on auringolta suojautuminen. Media vannoo mustavalkoisesti, että aurinko on lähestulkoon vain paha asia, joka aiheuttaa syöpää. Auringonvalon ja d-vitamiinin puutos on kuitenkin linkitetty yli 70 syöpätyyppiin. Toki melanooman riski lisääntyy auringossa kärvistellessä, mutta samalla kuitenkin useiden muiden syöpien riski pienenee. Melanooman kuolimisen riski 75 ikävuoteen mennessä on ~0,3%, kun taas kaikkien syöpien riski on yhteensä 9,65%. Tarvitsemme auringonvalosta UVB-säteitä, joiden avulla muodostamme ihollamme d-vitamiinia. 79-90% elimistön d-vitamiinivarannoista syntyy, kun ihomme on tekemisissä UVB-säteiden kanssa.
Jos levitämme ihollemme kemikaalicocktail-aurinkorasvoja, häiritsemme tehokkaasti ihollamme tapahtuvaa d-vitamiinisynteesiä sekä muita iholla muodostuvia fotoreaktiivisia yhdisteitä. On myös hyvä muistaa, että ~60% siitä mitä laitamme ihollemme, imeytyy myös verenkiertoomme. Mitä korkeampi on rasvan SPF-kerroin - sitä enemmän siinä on kemikaaleja. Kemikaalit häiritsevät kehon hormonitoimintaa ja ne saattavat mm. laukaista estrogeeniriippuvaisia syöpiä rinnoissa, kohdun limakalvossa ja eturauhasessa. Jos haluamme välittää ympäristöstämme ja syödä kaloja, niin huomioitava seikka on myös se, että aurinkorasvamme ja niiden sisältämät kemikaalit ajautuvat pesuvesien mukana vesistöihin, jotka voivat sitten vaikuttaa negatiivisesti kaloihin. Täältä voit lukea lisää aurinkovoiteiden haitoista.

 (kuvan funktio on lähinnä houkutella miespuolisia lukijoita jatkamaan lukemista)


Mitä sitten tehdä käytännössä?

Sisäinen suojautuminen:

* Kookosöljy. (suojaa auringon ultraviolettisäteiltä)

* Karotenoidit. (astaksantiini, porkkana, tomaatti gojimarja, spirulina, afa, chlorella)

Huom! Astaksantiini on rasvaliukoinen karotenoidi, joka yksi luonnon voimakkaimmista antioksidanteista. Se on jopa 6000x C-vitamiinia ja 550x E-vitamiinia voimakkaampi, kun mitataaan sen kykyä poistaa reaktiivista happea.Tämä on toiminut tehokkaasti monilla sisäisenä aurinkorasvana, etenkin niillä, jotka palavat herkästi auringossa. Astaksantiinia voi tilata esim. täältä.

* Vihreä tee. (sis. mm. katekiinia, joka suojaa auringon uv-säteiltä)

* Antioksidanttipitoiset ruoat (= paljon eri värejä). Rasvaliukoiset antioksidantit ovat tärkeitä, sillä ihomme koostuu pääasiassa rasvoista, jotenka etenkin marjat (sekä hyvänä ekstrana tocotrienols) käyttöön.

* Ja mikä tärkeintä - ylipäätään laadukas ravinto.

Ulkoinen suojautuminen:

* Maalaisjärki mukaan: älä ole yhtämittaisesti pitkään auringossa. Totuttele ihoa aurinkoon vähitellen - varsinkin jos omaat vaalen ihotyypin. Suojaudu vaatteilla tarpeen mukaan.

* Tee-se-itse-aurinkorasva: 50% kookosöljyä, 50% kaakaovoita - rasvaseos. Myös vihreä tee, shea-voi ovat toimivaa tavaraa ulkoisesti.

* Pelkästään kookosöljyä voi levittää iholle ennen sekä jälkeen auringonottoa.

* Ihoa ei kannata pestä saippualle heti auringonoton jälkeen, sillä häiritset d-vitamiinin tuotantoa iholla.

* Aurinkolasien käyttöä kannattaa välttää. Laseja käyttäessä aivot lähettävät keholla signaalin, että ympäristössä ei esiinny valoa ja elimistö vähentää melaniinin tuotantoa iholla.

* Jos kuitenkin palat - ota aloe vera geeli käyttöön.