lauantai 11. elokuuta 2012

Lääkinnälliset sienet.

Moni saattaa hörähtää, kun kuulee ensimmäisen kerran sanat lääkinnälliset sienet. Päällimmäisenä saattaa tulla mieleen kärpässieni-astraalitripit. Kyse ei kuitenkaan nyt ole siitä, vaikka olotilassa luultavammin tässäkin tapauksessa tulee muutoksia.. ;-)

"Mitkä ihmeen lääkinnälliset sienet?!"

”Sieniä on käytetty jo tuhansia vuosia kansanlääkinnässä etenkin Aasiassa. Vasta viime vuosikymmenien aikana niiden käyttö lännessä on lisääntynyt. Sienistä on kirjoitettu lukuisia kirjoja ja niistä on julkaistu tutkimuksia tieteellisissä lehdissä.

Sienistä on löydetty lukuisia farmakologisesti aktiivisia aineita, joilla saattaa olla tulevaisuudessa entistä enemmän merkitystä sairauksien hoidossa ja uusien lääkemolekyylien kehittelyssä. Nämä yhdisteet monimutkaisia yhdisteitä, jotka tappavat bakteereja ja viruksia, niillä on immuniteettia ja tulehdusta sääteleviä ominaisuuksia, ne vaikuttavat myös verensokerin säätelyyn, suojelevat maksaa ja vaikuttavat keskushermostoon. Sieniä on käytetty tuhansia vuosia kansanlääkinnässä erityisesti Aasiassa, mutta vasta viime vuosikymmeninä niiden käyttö lännessä on lisääntynyt. Aiheesta on kirjoitettu lukuisia kirjoja ja niistä on julkaistu tutkimuksia tieteellisissä lehdissä, myös monet alan tieteelliset kongressit ovat lisääntyneet. 

Tutkimuksen mukaan terapeuttisilla sienituotteille tulee tulevaisuudessa olemaan yhä kasvava kysyntä joko lääkkeinä, ravintolisinä tai pelkästään funktionaalisina elintarvikkeina.

On arvioitu, että v.1991 lääkesienten ja niistä valmistettujen lääkkeiden tai ravintolisien myynnin arvo oli 1,2 miljardia dollaria ja vuonna v.1999 jo 6 miljardia dollaria. Maailmassa on arviolta jopa 140.000 sienilajia, joista vain n.10% tunnetaan.” – J.H.

Käyn läpi tällä hetkellä ehkä eniten ”pinnalle olevia” sieniä..


Huom! Älä käytä antibiootteja, penisiliiniä tai suonensisäistä glukoosia yhtäaikaa pakurin kanssa, koska ne toimivat vastavaikuttajina. Jotkut ihmiset ovat myös allergisia sienille.

Pakurikääpä

* Löytyy Suomen luonnosta – koivun kyljessä kasvava lahottajasieni.

* Sota-aikana pakurista valmistettiin Suomessa teen korviketta, joka tunnettiin “tikka-teenä”. Pakurikäävän historia sijoittuu kuitenkin Venäjälle, Siperiaan, jossa pakurikääpäteellä on hoidettu mm. syöpää, tuberkuloosia, diabetesta ja vatsakatarria sekä vatsa- ja pohjukaissuolistohaavoja aina 1600-luvulta lähtien.

* Sisältää 215 erilaista fytoravinnetta.

* Voimakas adaptogeeni – auttaa kehoa sopeutumaan muuttuviin olosuhteisiin.

* ORAC-luku on korkeampi kuin millään tunnetulla ruoka-aineella.

* Viimeisen 40 vuoden aikana tehty yli 1600 tieteellistä tutkimusta, mukaan lukien esim. Tohtori Kirsti Kahloksen Helsingin yliopistossa vuonna 1984 tekemät tutkimukset, jotka osoittivat pakurikäävän anti-virus, anti-sieni, anti-syöpä ominaisuudet.

* Pakurikäävän betuliinia ja betuliinihappoa käytetään vaikuttavana ainesosana 46:ssa eri lääkkeessä.

* Pakurikäävän DNA-rakenne on 30% lähempänä ihmisen DNA:ta kuin esimerkiksi kasvien DNA:n.

* Herblisti David Winston on yksi aikamme kuuluisimmista “yrttiguruista”. Winstonin mukaan pakurikääpä on kaikkein voimakkaimmat anti-syöpä-ominaisuudet omaava, koskaan löydetty lääkinnällinen sieni.

* Lue lisää pakurikäävän ominaisuuksista, käyttötavoista ym. -> täältä.



Reishi

* Kun pakurikääpää sanotaan sienten kuninkaaksi niin reishiä eli lakkakääpää kutsutaan sienten kuningattareksi. Siinä missä pakuri toimii fyysiselle puolelle niin reishin vaikutukset toimivat henkiselle puolelle sen rauhoittavan, stressiä vähentävän vaikutustensa ansiosta. Moni kokeekin reishiä otettuaan olevansa enemmän läsnä tässä hetkessä. Pakurikääpä saattaa taasen nostaa fyysistä aktiivisuutta.

* Käytetty kiinalaisessa lääketieteessä yli 2000v., joidenkin lähteiden mukaan jopa yli 4000v.

* Kiinalainen nimi ” lingzhi” tarkoittaa sielua, pyhää. Vietnamilainen nimi ”linh chi” tarkoittaa yliluonnolista sientä.

* Voi löytyä Suomenkin metsistä, mutta on uhanalainen laji.

* Esiintyy useimmiten tervalepän kannoissa, kaatuneissa rungoissa, lehdoissa ja kosteissa metsissä.

* Tutkituimpia rohdoskasveja maailmassa ginsengin kanssa.

* Tituleerattu perinteisen kiinalaisen lääketieteen (TCM) ykkösrohdokseksi.

* Sisältää 120 erilaista triterpeeniä, polysakkarideja, proteiineja sekä muita bioaktiivisia aineita.

* Adaptogeeni – auttaa sopeutumaan muuttuviin olosuhteisiin ja vähentää tressiä.

* Rauhoittaa ja ravitsee hermostoa.

* Toimii patogeenejä, kuten viruksia, bakteereja, parasiitteja vastaan.

* Laskee ”pahaa” LDL kolesterolia, laskee verenpainetta, parantaa verenkiertoa.

* Poistaa myrkkyjä sekä estää epäpuhtauksien kertymistä elimistöön

* Rauhoittaa ja ravitsee hermostoa

* Tukee maksan toimintaa.





Cordyceps

* Cordyceps Sinensis on harvinainen sieni, joka kasvaa Kiinassa Tiibetin ja Nepalin vuoristossa. Cordyceps-sienilajeja on yli 680, joista Cordyceps Sinensis on tunnetuin ja käytetyin.

* Cordycepsiä on käytetty kiinalaisessa lääketieteessä ainakin 1080-luvulta asti ja Eurooppaan se on tullut Pariisin kautta vuonna 1726.

* Kaksi tunnettua kisaa toivat cordycepsin ihmisten tietoisuuteen lännessä v.1993. Kiinan kansainvälisissä kisoissa kiinalaiset rikkoivat 9 maailmanennätystä ja Stuttgartin MM-kisoissa sama tiimi voitti 3 kultaa, 2 hopeaa, 1 pronssi mitalia 1500m, 3000m, 10000m matkoilla. Joukkueen valmentaja kertoi cordycepsin olevan salaisuus heidän menestykseensä.

* Sis. välttämättömiä rasva- ja aminohappoja, vitamiineja (B1, B2, B12, E, K), mineraaleja (kalsium, magnesium, rauta, natrium, kalium ym.), entsyymejä, steroleja ja proteiineja.

Perinteisesti käytetty:

* Tukemaan hengityselinten, maksan ja munuaisten toimintaa.

* Parantamaan maksimaalista hapenottokykyä.

* Nostamaan energiatasoja.

* Tasoittamaan kolesterolitasoja.

* Auttamaan stressiin ja kohentamaan immuniteettia.

* Kohottaan mieskuntoa.

Katso alta hämmästyttävä video cordycepsistä..





Lion’s Mane

* Monia eri lajikkeita, joista hericium erinaceus on tunnetuin, käytetyin.

* Lion’s Manea on käytetty jo pitkään Japanissa ja Kiinassa kulinaarisena herkkuna ja merkittävänä lääkinnällisenä sienenä. 

Perinteisesti käytetty:

* Parantamaan keskittymistä ja aivotoimintaa.

* Kohentamaan immuniteettia.

* Tasoittamaan verensokeri- ja kolesterolitasoja.

* Nopeuttamaan haavojen paranemista.

* Edistämään ruoansulatusta.

* Lievittämään tulehduksia.

* Stimuloimaan NGF (nerve growth factor - hermokasvutekijä) synteesiä, auttaen kehoa taistelemaan alzheimerin tautia vastaan. NGF puutos on yksi alzheimerin taudin pääaiheuttajista.




Mistä hankkia näitä sieniä?

Jos ei ole halua/mahdollisuutta lähteä etsimään pakurikääpää luonnosta niin sitä voi tilata jauheena esim. täältä. Four Sigma Foodsilta löytyy valmisjuomasekoitus, jossa on pakuriuutetta sekoitettuna muihin yrtteihin. Myös Puhdistamolta löytyy laadukkaat pakurikääpäuute sekä käyttövalmis, kuivattu kuumavesiuute instant-pakuri. Muissa sienissä kääntyisin myös näppärien Four Sigma Foodsin valmissekoitusten puoleen. Puhdistamon tuotetta sekä Four Sigma Foodsin pakuri- ja reishiuute valmisjuomasekoituksia myydään ekokaupoissa, kuten esim. Ruohonjuuressa. Cordycepsin myynti on toistaiseksi kielletty Suomessa ja Lion's Mane koko Euroopassa. Kyseisiä sieniä voi tilata suoraan Four Sigma Foodsilta tai sitten iHerbistä. iHerbin valikoimista Fungi Perfecti sekä Mushroom Science ovat hyviä valintoja. iHerbistä löytyy myös paljon muita sienivalmisteita. Perusmarketeista voit myöskin bongata lääkinällisen sienen, sillä siitakesieni kuuluu myös tähän kategoriaan. Loppuun vielä luennonpätkä sienitieteilijä Paul Stametsilta: