lauantai 17. joulukuuta 2011

Optimoi sisäilman laatu - Osa2 - Ilmanpuhdistimet.

Vaikka suosin itsekin ensisijaisesti huonekasveja (ikkunoiden avaamisen lisäksi) jo pelkästään sen vuoksi, että ne tuovat eloa asuntoon, niin en kuitenkaan näe mitään syytä miksi ei kannattaisi investoida ilmanpuhdistimeen. Ja pelkillä huonekasveilla sisäilman optimoiminen vuoriston raikkaaksi on hieman haastavaa. Asuntosi saattaa pian muistuttaa enemmänkin viidakkoa, mutta mikäs siinä jos tykkää. ;)

Mitä ilmanpuhdistin tekee?

Ilmanpuhdistin poistaa matoista, maaleista, huonekaluista ym. rakennusmateriaaleista haihtuvia orgaanisia yhdisteitä, kuten formaldehydejä ja ammoniakkia. Paikasta riippumatta eläinpöly, ihmispöly, huonepöly, tekstiilipöly ja rakenteiden pölyt yms. aiheuttavat usein oireita, jotka voidaan poistaa tai ainakin vähentää oikeanlaisella ilmanpuhdistimella. Kaupungeissa ongelmana on lisäksi katupöly, liikenteen ym. päästöt.

Ilmanpuhdistin on arvokas investointi varsinkin jos vähänkään kärsii hengitystieoireista tai astmasta tai allergioista. Siitä voi myös olla apua jos mm. päänsäryt, väsymys, nivelkivut tai univaikeudet kiusaavat. Tärkeää on kiinnittää huomiota tuleeko sisätiloissa oireita.

Kun altistuminen allergeeneille ja ilman haitallisille hiukkasille vähenee, astman ja hengitystieongelmien kehittymisen vaara pienenee.

Erilaiset suodatustekniikat.

Markkinoilla on useita erilaisilla tekniikoilla varustettuja ilmanpuhdistimia. Eri puhdistustekniikat soveltuvat erilaisten altisteiden poistamiseen ja vähentämiseen.

HEPA, suodattaa 99,97%sti huonepölyn, homeet, siitepölyn, bakteerit ja muut ilmassa leijuvat hiukkasia. HEPAn ohella ULPA suodatin suodattaa pienhiukkasia tehokkaasti. ULPA on tärkeä suodatin jos kärsii pahoista ongelmista sisäilman kanssa.

Aktiivihiilisuodatin saa kiinni erilaisia orgaanisia yhdisteitä ja myrkkyjä. Se suodattaa tehokkaasti kemialliset kaasut, tupakansavun, orgaanisten jätteiden ja elintarvikkeiden hajut.

UV-valo vaikuttaa mikrobien, kuten homeen DNA:han estämällä niiden kasvua ja lisääntymistä.

Sähkösuodattimet ottavat kiinni sähköisesti varautuneita hiukkasia.

Ionisointi tuottaa ilmaan negatiivisia ioneita. Elektroniikasta, sähkölaitteista paikat ja hiukkaset varautuu poisitiivisesti. Ionisoimalla hiukkaset kerääntyvät yhteen tai laskeutuvat alas, jolloin ne ovat helpompi suodattaa pois.

Otsonisaattoria eli otsonia tuottavaa ilmanpuhdistinta ei suositella, koska sen oikeanlainen käyttö on haastavaa ja sillä saatetaan jopa saada negatiivisia vaikutuksia.

Kuuntele täältä asiallinen haastattelu koskien ilmanpuhdistimia
-> http://soundcloud.com/jaakkohalmetoja/risto_salin_2011 <-

Ilmanpuhdistimen sijoitus asunnossa.

Ilmanpuhdistin kannattaa sijoittaa sinne, missä vietät eniten aikaasi eli yleensä olo- ja makuuhuoneeseen. Huomioi, että jos asunnossasi on esim. homeongelma, niin puhdistinta ei tule sijoittaa ongelma-alueelle. Vaarana on, että puhdistin levittää mikrobeja.

Suositellaan, että on parempi ostaa monta pientä kuin yksi iso puhdistin, varsinkin jos on sokkeloista tilat, jolloin ilma ei kierrä. Jos kyseessä on iso huone, niin sijoita suodatin tarkalleen sinne kohtaa huonetta, jossa vietät eniten aikaasi.

Mikä olisi laadukas ilmanpuhdistin?

Ilmanpuhdistimissa on melkoisen iso hintahaitari ja malleja löytyy joka lähtöön.
Jaakon haastattelussakin mainittua Airstaticin SA5 ilmanpuhdistinta on kehuttu. Itselleni on tulossa Airstaticin M5-malli, jolla pääsee hyvin alkuun. Koitan muistaa kirjoitella käyttökokemuksia, kun olet päässyt testailemaan sitä. Jos omistat käyttökokemuksia ilmanpuhdistimista niin laita ihmeessä kommenttia!

Muita kikkoja liittyen ilmaan, hengitykseen..

* Talviaikaan patterit paahtaa täysillä, jolloin sisäilma on helposti kuiva. Kosteuta ilmaa suihkepullolla. Joukkoon voi laittaa vielä eteerisiä öljyjä. Ilmankosteusmittarilla voi seurata sisäilman kosteutta, sopiva haitari on 30-50%.

* Nenäkannun eli ns. sarvikuonon käyttö tekee hyvää ylähengitysteiden toiminnalle. Katso Daniel Vitaliksen tipsit koskien nenäkannun käyttöä: http://www.youtube.com/watch?v=13Xb5i3vpAY



keskiviikko 16. marraskuuta 2011

Optimoi sisäilman laatu - Osa1 - Huonekasvit.

Jo ala-asteen biologian tunneilla kerrotaan, että kasvit ovat elämän ylläpitäjiä maapallolla. Ilman kasveja ei olisi ihmisiäkään, koska kasvit valmistavat sekä ravintomme että hengittämämme hapen. Kaikki kasvit puhdistavat ilmaa isommissa tai pienemmissä määrin. Hiilidioksidi kulkeutuu lehtiin, monimutkaisten kemiallisten reaktioiden kautta tapahtuu fotosynteesi-ilmiö ja ilmaan vapautuu happea. Kasvi toimii siis suodattimena poistamalla ilmasta saasteita ja palauttamalla ympäristöön puhtaampaa ilmaa.

Nykyaikaiset tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että sisätilojen ympäristö saattaa olla jopa kymmenen kertaa saastuneempaa kuin ulkona. Lisääntynyt altistuminen sisäilman saasteille voi johtaa mm. erilaisiin allergisiin reaktioihin tai hengitystiesairauksiin. Kolme pahinta nykykotien sisäilmojen saastuttajaa ovat bentsiini, formaldehydi ja trikloroetyleeni. Kyseiset aineet aiheuttavat ärsytysoireita esim. silmissä, kurkussa ja hengityselimistössä. Sanotaan, että ihmiset viettävät lähes 90% elämästään sisätiloissa. Voisi siis olla suotavaa tiedostaa ilman laadun merkitys, jota hengitämme. NASA on ollut 80-luvulta asti kiinnostunut parhaiten sisäilmaa puhdistavia kasveja suunnitellessaan kuutukikohtaa, jolloin huolenaiheeksi ilmeni heikko sisäilmanlaatu. Netistä löytyy paljon erilaisia NASAn tutkimuksia sisäilmaa puhdistavista kasveista.

Ensimmäinen askel kohti parempaa sisäilman laatua on tuuletus, läpiveto. Mikä parasta se on ilmaista - ei paha, suhteellisen edullista. On arvioitu, että 15-20 sisäkasvia auttaa puhdistamaan vajaan 170-neliöisen talon ilman eli seuraavaksi kannattaa suunnata puutarha-alan kauppaan. Jos oikeasti haluaa optimoida sisäilmaa, niin kasvien lisäksi kannattaa investoida ionisaattoriin. Tässä tekstissä käsittelen sisäilmaa tehokkaasti puhdistavia kasveja ja toisella kertaa erikseen ionisaattoreita.

Tästä hieman taustamusiikkia. ;)
Läjäpäin huonekasveja -> so fresh, so clean!


Hyviä sisäilmaa puhdistavia huonekasveja

Kultapalmu - Chrysalidocarpus lutescens

Hoito: Huolehdi juuripaakun säännöllisestä kastelemisesta. Lannoita kultapalmua säännöllisesti muulloin paitsi talvella. Sumuttele usein kasvia, niin kasvuympäristö pysyy sopivan kosteana, ilma raikkaana ja tuholaiset loitolla. Valo: Runsas hajavalo.


Pensaspalmu - Rhapis excelsa

Hoito: Kastele säännöllisesti keväällä ja kesällä. Lämpimässä ja kuivassa huoneilmassa voi olla tarvetta tavallista tiheämpään kasteluun. Lannoita laimennetulla ravinneliuoksella kerran kuussa. Valo: Runsas hajavalo.


Kaislapalmu - Chamaedorea seifrizii


Hoito: Huolehdi riittävästä kastelusta kasvukaudella, mutta katele talvella vain sen verran, että juuripaakku ei pääse kuivumaan. Pyyhi lehtiä silloin tällöin, jotta kirvat eivät vaivaa kasvia. Älä latvo kaislapalmuasia, äläkä katkaise sen nuoria versoja, sillä tämä heikentää sen uutta kasvua. Valo: Runsas hajavalo.



Kumiviikuna, huonekumipuu, fiikus - Ficus elastica

Hoito: Lannoita säännöllisesti vain kesäkautena. Kastele kasvia keväästä syksyyn siten, että mullan pinta kuivahtaa kevyesti kastelujen välillä. Talvella paakku voi kuivahtaa kastelujen välillä reilumminkin. Huonekumipuu ei siedä liikaa märkyyttä. Valo: Runsas hajavalo, puolivarjo.



Kultaköynnös - Epipremnum pinnatum 'Aureum'

Hoito: Anna kasvualustan kuivahtaa kevyesti kastelujen välillä. Lannoita viikottain kasvukaudella, maaliskuusta elokuuhun. Jotta saisit kasvista tuuheamma, nipistä siitä latvaversoja silloin tällöin. Puhdista lehtiä kostealla rätillä. Valo: Runsas hajavalo, puolivarjo ja varjo.


Reunustraakkipuu - Dracaena concinaa, d. 'marginata'

Hoito: Pidä multa tasaisen kosteana, muttei liian märkänä. Anna reunustraakkipuulle ravinneliuosta säännöllisin väliajoin keväästä syksyyn. Talvella kastele harvemmin, äläkä lannoita lainkaan. On luonnollista, että kasvin vanhat lehdet kellastuvat, ne pitäisi poistaa heti. Valo: Puolivarjo.



Muratti - Hedera helix

Hoito: Kastele säänöllisesti keväällä ja kesällä huoneenlämpöisellä vedellä. Juuripaakku saa olla tasaisen kostea, muttei likomärkä. Anna juuripaakun kuivahtaa kevyesti kastelujen välillä syksyllä ja talvella. Lannoita laimennetulla ravinneliuoksella viikottain kasvukauden aikana. Suihkuttele usein haalealla vedellä sen lehtiä, varsinkin talvisaikaan. Valo: Runsas hajavalo ja puolivarjo.


Viirivehka - Spathiphyllum sp.

Hoito: Lannoita säännöllisesti keväästä syksyyn, mutta anna ravinteita vähemmän talven aikana. Pidä kasvualusta tasaisen kosteana kasvukaudella, anna kuitenkin talvella pintamullan kuivahtaa kastelujen välillä. Pyyhi lehtiä kostealla reivulla silloin tälööin niin vältät tuholaiset. Valo: Runsas hajavalo talvella, puoli varjo kesällä.


Rönsylilja - Chlorophytum comosum

Hoito: Kasteltava säännöllisesti. Multa voidaan antaa kuivua ennen seuraavaa kastelua, mutta ei kuitenkaan kuivettua. Lannoitus maalis-elokuussa. Valo: Viihtyy hyvin valossa, mutta voidaan pitää myös varjossa.


Laikkuvehka - Aglaonema

Hoito: Älä anna kuivahtaa koskaan kokonaan sillä sen lehdenkärjet ruskistuvat heti. Kukat kannattaa poistaa, koska ne vievät kasvista vain voimaa. Valo: Viihtyy hyvin varjossa ja puolivarjossakin. Ei siedä suoraa auringonpaistetta.



Pikkutaateli - Phoenix roebelenii

Hoito: Pidä juuripaakku tasaisen kosteana. Talvella multa saa kuitenkin kevyesti kuivahtaa kastelujen välillä. Kasvi pitää lehtiensä säännöllisestä suihkuttamisesta. Anna kasville viikottain kasvukaudella laimennettua ravinneliuosta ja jatka lannoitusta talvellakin pari kertaa kuussa. Valo: Runsas hajavalo.


Rahapuu - Crassula ovata

Hoito: Talvisin riittää, kun kastelee 2 tai 3 viikon välein. Kesäisin ja kuumissa paikoissa rahapuuta kastellaan parin viikon välein. Valo: Runsas valo.


Anopinkieli - Sansevieria trifasciata

Hoito: Suosittu huonekasvi, koska se kestää epäsäänöllistä kastelua ja huonoja valaistusoloja. Kastelu tulee suorittaa harkiten ja kohtuudella. Poiketen muista kasveista - se on aktiivisimmillaan yöaikaan, joten se sopii hyvin makuuhuoneeseen. Valo: Valoisa tai puolivarjoinen.



Jos aiheesta kiinnostaa lueskella enemmänkin, niin kirjoista suosittelen yhtenä lähteistänikin toiminutta:



Loppuun vielä aiheen tiimoilta kelpo Tedx luennonpätkä:

perjantai 11. marraskuuta 2011

Kiitollisuutta.

                 
Kiitollisuus on asia, joka olisi hyvä muistaa niin kauan kuin henki pihisee. Varsinkin näinä vuoden pimeimpinä aikoina negatiivisuus ja tyytymättömyyden tunteet alkavat herkästi ottamaan valtaa mielestä. Syksy on mennyt itselläni kaikin puolin mukavasti ja kivuttomasti, kiitos mm. laadukkaan ruoan ja hienojen ihmisten, mutta viime viikko oli kyllä henkisesti vaikea. Olin täysin apaattinen, eikä mikään meinannut kiinnostaa. Oli kaikkea muuta kuin parhaat fiilikset, mutta eipä niiden fiilistenkään aina tarvi parhaimmat olla. Joskus kun olin vähänkin allapäin, en oikein hyväksynyt sitä, vaan lähdin tietoisesti muuttamaan fiiliksiä toiseen suuntaan mm. tiettyjen ruoka-aineiden avuin tai tein asioita, joista tiesin fiiliksien väkisinkin nousevan. Vaikka hyvissä fiiliksissä on mukava oleilla ja myönteinen ajattelu on erittäin kova juttu, joita tykkään itsekkin vaalia, niin ei pidä kuitenkaan tukahduttaa negatiivisia tunteitaan, koska niistäkin voidaan oppia lisää itsestämme, tunteisiin kuitenkaan liikaa samaistumatta. Tarkastelin asennettani ja mielentilaani viime viikolla ja pyrin selvittämään mistä tunteeni tulevat. Loppujen lopuksi taas jouduin toteamaan, että oikeasti kaikkihan on vaan erittäin hyvin juuri nyt, mutta mieleni yritti keksiä vain kaikenlaista ongelmaa.

                                             Pimeän vuodenajan hienoja puolia - 
                                    kynttilöitä, hyvää musiikkia ja pakuriteetä. ;)


Aloin tämän viikon alusta pitkästä aikaa kirjaamaan aina herättyäni 5 asiaa ylös, joista olen kiitollinen. Tämä on yksi keino ottaa päivään loistava startti ja kyseinen metodi ohjaa ajatuksiasi positiivisempaan suuntaan. Asiat joita kirjaa ylös voivat olla niinkin arkisia asioita kuin esimerkiksi "tänään olen kiitollinen siitä, että minulla katto pään päällä ja hanasta tulee vettä". Sopii erityisesti kaikille, jotka tunnistavat itsessään usein negatiivisuuden, tyytymättömyyden tunteita. Myös sanomalla sanan "kiitos" mahdollisimman monessa tilanteessa toimii hyvin.






"Olkaa hyväntuulisia. Aate on siemen: työ saa sen itämään, mutta
hyväntuulisuus on aurinko, joka kypsyttää sen."
- Auguste Detoeuf

Muistetaan kiittää ja olla kiitollisia!

torstai 13. lokakuuta 2011

Luomuvaatekauppoja.

Tässä tulisi jonkinlaista listaa ekokaupoista, joista saa mm. luonnonmateriaaleista tehtyjä vaatteita tai peittoja, lakanoita ym.

Miksi ostaa luomuvaatteita?

Muusta kuin pelkästä ekologisuus näkökulmasta tarkasteltuna suosisin luonnonmateriaaleja, koska synteettiset materiaalit eivät hengitä, ne ovat talvella kylmiä ja kesällä hiostavia sekä sähköisenä ne vetävät puoleensa pölyä ja muita saasteita, jotka voivat imeytyä sitten ihon kautta elimistöön.


Usein synteettiset materiaalit sisältävät akryylia, joka on itseasiassa muovia eikä kangasta.

Greenpeacen mukaan vaatteista saattaa löytyä esimerkiksi ftalaatteja ja perfluorattuja komponentteja, jotka voivat aiheuttaa mm. hormonitoiminnan häiriintymistä ja edesauttaa syövän kehittymistä. Ftlaatteihin kuuluvat yhdisteet kuten DEHP, DBP ja BBP, joka on EU:ssakin luokiteltu haitalliseksi lisääntymiskyvylle. Ainakin edes alusvaatteissa voisi siis olla suotavaa suosia luonnonmateriaaleja!
Euroopan parlamentti kielsi v. 2005 näiden haitallisten ftalaattien käytön kaikissa leikkikaluissa, joka jo kertoo jotain kyseisistä yhdisteistä. Silti niitä saattaa jostain kumman syystä löytyä vaatteistammekin.

Luonnonmateriaalit toki tuppaavat maksamaan hieman enemmän, mutta laatu korvaa määrän! On ollut hieno joskus vaatekaupoissa nähdä, että jotkut merkit ovat tuoneet markkinoille luomupuuvillasta tehtyjä vaatteita. Tosin silti ne ovat vielä turhan harvassa.


                            Milloinkohan Suomeen saadaan tällaiset valikoimat?
                                     (kuva on pöllitty Nooran blogista)

Mutta tässä nyt sitä listaa, joista suurinosa on nettikauppoja..

Vaatteet:

www.karma.fi

www.yalo.fi

www.greenstreet.fi

www.huudeilla.fi

www.rcm-clothing.com

www.patagonia.com

www.peopletree.co.uk

www.spiritofnature.co.uk

www.genteclothes.fi


Peitot, lakanat:

www.cityshops.fi/simei_silk

www.silkkivakka.fi

www.sidenselma.se

www.thefinecottoncompany.com

www.netikka.net/vlpcommon/layouts/basic/basic_index_1.php?hname=ochoicehomefi&pcheck_get&pre

www.greenfibres.com (myös mm. vaatteita)

Jos listasta puuttuu jokin hyvä kauppa niin laitahan kommenttia!


PS. täältä perheen pienimmille lasiset juoma/tuttipullot!
http://www.bigsmallcompany.com/myyntipisteet/lifefactory/suomalaiset-verkkokaupat/

sunnuntai 18. syyskuuta 2011

Hyvästi flunssat.

Syksy on saapunut ja samalla myös niin kovin _mystiset_ syysflunssat. Jatkuva sairastelu on kuitenkin "so last season", joten laitetaan pieni läjä vinkkejä, joilla luot itsellesi hyvän immuniteetin ja hyvin suurella todennäköisyydellä vältät flunssat ja olotilat, joista allaolevassa kuvassa oleva herrasmies kärsii.


Suoliston hyvinvoinnin ylläpito

Aloitetaan tärkeimmästä tekijästä, josta ei juuri puhuta immuniteettia rakentaessa, jos edes muutenkaan. Immuniteetin ja ylipäätään koko terveyden kannalta suoliston hyvinvointi on äärimmäisen tärkeää. Paula Heinonen opettaa, että 80% immuniteetistamme asuu suolistossamme.

Moni tietää esimerkiksi "terveys"jogurttimainoksissakin hehkutetun Lactobacillus rhamnosus GG:n, joka on suoliston normaaliflooraan kuuluva maitohappobakteeri. Tarvitsemme bakteereja ja oikeastaan olemme bakteereja. Kehossasi on enemmän bakteereja kuin soluja. Itseasiassa katsoessa peiliin näet siis vain läjän bakteereja! Nykyisin ilmassa velloo tietynlainen bakteerikammoisuus, joka mielestäni on yksi osasyy siihen miksi ihmiset sairastelevat, kun kaiken tarvitsee olla steriiliä.

Miten lisätä ruokavalioon luonnollisten symbioottien (probioottien ja prebioottien) lähteitä?

* Hapankaalien, hapankaalimehujen, maitohappobakteeripitoisten juomien (chi- ja borisjuoma, kombucha) ostaminen. Tämä on helpoin tapa, mutta tulee huomattavasti edullisemmaksi tehdä itse näitä juomia.

* Kombucha - volgansieniteen valmistaminen:

http://www.niinhyvaaelamaa.com/kombucha/
http://volgansieni.blogspot.com/

* Kefiirien valmistaminen:

http://archive.aweber.com/uutiskirje-1/IwxcE/t/Jaakkohalmetoja_com_.htm

* Hapatteiden valmistaminen:

Hapatus1 & Hapatus2

* Maitohappobakteerivalmisteiden syöminen.

Markkinoiden paras probioottivalmiste: http://www.iherb.com/Dr-Ohhira-s-Essential-Formulas-Inc-Probiotics-Original-Formula-60-Capsules/3620?at=0

"Normaali probiootti kasvatetaan suojatusti labrassa, pakastekuivataan ja laitetaan vähän inuliinia evääksi kapseliin. Seurauksena on melkoinen "die off rate", eli lukema paljonko bakteereista on kuollut siinä vaiheessa kun laitat sen suuhun, verrattuna valmistushetkeen. Usein tämä on jopa 80%. Saat siis vain 20% "elossa" olevia bakteereita, jotka nekin on koko elämänsä kasvaneet suojatusti, ja ottavat kovaa turpaan suolistosi pahoilta bakteereilta. Apua on näistäkin silti, mutta aika vähän.

Ohhiran probiootti on siis Japanilainen alunperin. Se valmistetaan sekoittamalla 40 eri kasvista, hedelmää, merilevää yms. ravintososeeksi. Tähän istutetaan 12 bakteerikantaa, ja annetaan seoksen fermentoitua 3 VUOTTA. Mitä tapahtuu tässä? Bakteerit kilpailevat kolme vuotta elintilasta ja ajan loputtua jäljellä on vain kovimman luokan hyvät bakteerit. Heikot sortui elon tiellä jne, voittajat jäi. Näitä sinä haluat taistelemaan vatsasi hyvinvoinnin tueksi, et niitä lellittyjä maljassa kasvatettuja kermaperseitä. Ohhira sisältää myös ainutlaatuisen TH10-bakteerin, jolla on kysy tuhota MRSA-sairaalabakteeri jos se suolistossa majailee (sekä streptococcus- , että staphylococcus -sukuinen MRSA)."
- Puhdistamon Joni

* Jos ruoansulatuksen kanssa on vähänkään ongelmia, suosittelen myös tutustumaan ruoansulatusentsyymeihin, joissa myöskin panostaisin laatuun.


                         On monia eri strategioita hyvän immuniteetin luomiseen ;)

D-vitamiini

Kumma juttu, kun syksy tulee ja aurinko ei enää paista niin ihmiset alkavat jostain syystä sairastella. D-vitamiini on keskeinen vitamiini tai pikemmiten hormoni immuniteetin kannalta. Kirjoittelin joskus aiemmin hieman d-vitamiinista. Lue lisää täältä tai sitten täältä.

Pakurikääpä ( + muut lääkinnälliset sienet)

Pakurikääpä on koivujen kyljessä kasvava hiilenmustalahottaja sieni, jolla flunssatapauksia tehokkaasti parantavia ominaisuuksie sekä sen sisältämien yhdisteiden tiedetään toimivan voimakkaina antioksidantteina.

Lue pakurikäävästä, sen keräämisestä, käytöstä jne. lisää -> http://www.jaakkohalmetoja.com/fi/?p=11

Muita yleisimpiä länsimaissa ja Aasiassa käytettyjä lääkinnällisiä sieniä ovat shiitake, reishi, cordyceps ja maitake. Näistä tarkemmin ehkä sitten toisella kertaa lisää.

Luomuvalkosipuli

Luonnon oma antiobiootti, joka mm. estää vilustumista ja hillitsee bakteerien, hiivojen, sienten ja virusten kasvua.

Luomutuoreinkivääri

Inkivääriä on tunnetusti käytetty vilustumiseen ja myös vatsavaivoihin sekä pahoinvointiin.

Luomumausteet

Cayanne- ja mustapippuri, chili, kurkuma, curry..
Vahvat mausteet toimivat tulehduksia vastaan.

Kylmäpuristettu luomukookosöljy

Kookosöljyn sisältämät antiviruksiset-, antibakteeriset- ja sieniä tuhoavat saturoidut rasvahapot taistelevat viruksia, bakteereja ja sieniä vastaan. Sisältää keskipitkäketjuisia rasvahappoja, jotka tukevat immunijärjestelmän toimintaa, kilpirauhasta, hermostoa, ihoa ja tarjoavat nopeaa energiaa.

Suosi lähi- ja luomuruokaa. Syö paljon lehtivihreää.

Älä kuormita kehoa turhilla myrkyillä. Vihreä alkalisoi kehoa, jossa taudeille ei ole sijaa.

Syvähengitykset

Happi on pahin virusten ja bakteerien vihollinen.

Liikunta, ravistelu, hyppiminen, päälläseisonta, trampoliinilla pomppiminen jne.

Muunmuassa edesauttaa lymfakiertoa.

Lepo, rentoutuminen, riittävästi unta

Hormonitoiminnan tasapainottaminen.

BE HEALTHY!

lauantai 3. syyskuuta 2011

Yrttien käyttö.

Jostain syystä tämä teksti on vellonut pitkään tuolla blogin arkistoissa odottaen lisäyksiä ja julkaisua. Lämmään tekstin kuitenkin nyt jakoon, vaikka se ei ehkä olekaan täysin valmis, mutta muokkailen sitä sitten jälkikäteen jos tulee lisättävää. :)

Yleisesti yrteistä..

Kaikilla yrttikasveilla on lääkinnällisiä ominaisuuksia. Kasvit valmistavat aineita puolustautuessaan ympäristön stressitekijöitä vastaan ja nämä kyseiset aineet vaikuttavat ihmisiin lääkitsevästi. Useimpien lääkkeiden vaikuttavat aineet ovat eristetty kasveista. Monet synteettisesti valmistetut lääkeaineet jäljittelevät myöskin kasvien vaikuttavia ainesosia. Kärsimme tänä päivänä suuresti näiden lääkinnällisten aineiden puutoksista, koska valitettavasti kaupan tarjoama väsähtynyt jäävuorisalaatti ei pysty tarjoamaan yhtään mitään.

Luonnosta voi kerätä lähestulkoon mitä kasveja vain. Suosittelen kuitenkin hommaamaan jonkun hyvän oppaan kasvien tunnistamiseen. Ossi Kakko suositteli tätä teosta: Turkka Aaltonen & Nalle Corander: Luonnonvaraiset hyöty- ja myrkkykasvit.

Pari sanaa kasvien myrkyllisyydestä..

Myrkyllisistä kasveista ehkäpä tunnetuinta kieloakin on käytetty vuosisatojen ajan lääkkeenä vaikka kasvien glykosidien sanotaan olevan vaarallisia ja onhan sitä heroiiniakin käytetty joskus Suomessa paljon lääkkeenä.

"Kaikki aineet ovat myrkyllisiä; vain annostus ratkaisee onko kyseessä myrkky vai ei" - Paracelcus

Enkä nyt siis suosittele, että sinun tulisi kerätä kieloa tai mennä torilta ostamaan heroiinia ja kokeilla mitä tapahtuu. Tarkoituksenani on lähinnä antaa hieman perspektiiviä sille, että useilla kasveilla on kuitenkin erittäin pitkä käyttöhistoria ja ne omaavat lääkinnällisiäkin ominaisuuksia, jopa ne joita yleisesti pidetään "pahoina" tai myrkyllisinä.

Yrttien käyttö..

"Syö yrttisi - tavalla tai toisella"

Yrttejä voi luonnollisesti lisätä esimerkiksi ruokiin vaikkapa mausteeksi. Monet toimivat etenkin salaatteissa hyvin. Yrteistä voi myös valmistaa teetä tai muita juomia. Myös smoothiejuomien valmistamisessa kannattaa käyttää yrttejä hyväkseen, koska kitkerämmätkin yrtit saa nautinnollisesti alas juomien seassa.

Erittäin suositeltavaa on käyttää yrttejä valmistaessa hapatteita.

Lue lisää hapatteista täältä ála Ossi Kakko:

http://kulma.net/ossi/hapatus1.pdf
http://kulma.net/ossi/hapatus2.pdf

Yrteistä voi myös valmistaa infuusioita ja tinktuuroja. Nämä ovat useille ihmisille tuntemattomia käsitteitä, joten avataan näitä hieman..

Tinktuurat eli alkoholiuutteet

Tinktuuran ideana on liuottaa alkoholilla mm. lipidit, hyödylliset yhdisteet kasvista. Näin yrttien imeytyvyys paranee peräti 30%. Alkoholi myös ohentaa vertamme ja toimii tehokkaana kuljetusaineena.

Osta vähint. 40% viinaa, parhaita valintoja on Greenfield luomuvodka.
Laita yrttiä sekä viinaa tummaan lasipulloon. Yksi yleinen suhde tinktuuran tekoon on 1:2, esim. 1dl yrttiä 2dl luomuvodkaa. 2 viikon päästä uutteet ovat liuenneet ja tinktuura on valmista käytettäväksi. Suodata yrtit pois ja käytä tinktuuraa 15-20 päivässä. Alkoholiuutteet säilyvät jopa vuosia.

Infuusiot eli hauteet

Yrttien liuottimena käytetään joko vettä tai öljyjä, jotta saadaan valmistettua infuusioita.

Infuusiot voidaan jakaa kylmä- ja kuumainfuusioihin.

Vesi-infuusioilla saamme eristettyä polarisista molekyyleistä arvokkaita ainesosia, kun arvokkaiden lääkinnällisten lipidien eristämiseen tarvitsemma muita liuottimia; öljyt tai alkoholi.

Vesi-infuusiot

Kylmähauteessa eli maseraatiossa käytetään yleensä kasvin juurta, kuorta, siementä, hedelmää.
Kasvinosat laitetaan murskattuna ilmatiiviiseen, hermeettisesti sinetöityyn purkkiin, jossa on huoneenlämpöistä vettä. Seoksen annetaan seistä 6-12 tuntia, jonka jälkeen ne siivilöidään pois hauteesta. Tällöin arvokkaita kasvinosia on liuonnut veteen. Simppelin kylmähauteen voi valmistaa laittamalla veteen hautumaan esim. tuoreita nokkosia tai voikukkia, joista liukenee veteen arvokkaita ainesosia.

Myös aurinkoinfuusioita voi valmistaa pistämällä tuoreita tai kuivattuja yrttejä lasiseen purkkiin ja asettamalla hauteen aurinkoon, jolloin auringonvalo saa vesimolekyylit reagoimaan yrtteihin kylmäinfuusiota voimakkaammin. Tämän tyyppiset hauteet kannattaa käyttää vuorokauden sisällä, koska ne menevät melko nopeasti pilalle. Jos tarkoituksena on säilöä haude yön yli, laita hermeettinen sinetöinti ja purkki jääkaappiin tmv. viileään paikkaan.

Lämpöinfuusio

Kuumainfuusioiden eli dekoktien valmistamiseen käytetään yleensä juuria, puun kuorta, lääkinnällisiä sieniä, kukkia, siemeniä tai hedelmiä. Liuottimena dekoktissa käytetään "universaalia liuotinta" eli vettä.
Kuivattua yrttiä tarvitaan ~1-2 tl teekupilliseen vettä. Kuivatuista yrteistä, juurista voi valmistaa kuumainfuusioita laittamalla kattilaan ison kourallisen kuivattuja, murskattuja yrttejä tai juuria ja kaatamalla päälle kiehuvaa vettä. Sulje kansi tiiviisti ja anna hautua niin pitkään, että neste on täysin jäähtynyt. Toisinaan yrttejä haudutetaan lähes kiehuvassa vedessä kannan alla useita tunteja.

Jos haluaa tykimmän dekoktan niin vedessä voi kiehauttaa esim. lääkinnällisiä sieniä ja lisätä joukkoon nestettä, kun vesi on vähitellen höyrystynyt pois.

Yrteistä parhaiten kuumainfuusioiden valmistamiseen sopivat mm. lääkinnälliset sienet: siitakesieni, lakka- ja pakurikääpä, inkivääri, cat's claw - kissankynsi ja pau d'Arco.

Voit lukea lähteenänikin toiminutta huippua Shamaanin käsikirjaa ja opiskella lisää aiheesta (mm. öljyinfuusiot!) ja löydä sisäinen shamaanisi! ;)

Ps. Vielä saatat ehtiä keräämään luonnosta yrttejä ja samalla kannattaa myös poimia marjat sekä sienet talteen. Jos et ole ehtinyt tai ehdi keräämään yrttejä niin eko/luomukaupoista pystyy ostamaan joitakin kuivattuja yrttejä (esim. ruusujuurta!) ja netistäkin pystyy tilaamaan esim. eksoottisempia yrttejä tai vaikka valmiita tinktuuroja.

tiistai 23. elokuuta 2011

Tampereen luomukaupat.


RUNSAUDENSARVI
Kauppakatu 4
Avoinna: arkisin 10-18, la 10-16
www.runsaudensarvi.net 

Runsaudensarvi on ehdottomasti yksi kaupungin parhaista kaupoista. Täältä löytyy mm. luomuna pesuaineita, kosmetiikkaa, vauvojen ruokaa, vegaanisia tuotteita, irtopähkinöitä ja siemeniä, kahvia, teetä, suklaata, superfoodeja ja muita herkkuja. Runsaudensarvessa tekee monesti sellaisia löytöjä mitä muualta ei löydy!

RUOHONJUURI
Hatanpään valtatie 4
Avoinna: arkisin 10-19, la 10-17
www.ruohonjuuri.fi

Paikka, joka ei hirveästi esittelyjä kaipaa. Ekokauppa Ruohonjuuri on Suomen tunnetuin eko/luomukauppaketju. Myymälöitä löytyy myös Helsingistä ja Turusta. Ruohonjuuresta löytyy kattava valikoima eri luomutuotteita, kuten kahvit, teet, erilaiset makeuttajat, pavut, siemenet, öljyt, superfoodeja, tuoretuotteita, ihonhoitotuotteita, pesuaineita jne.






LÄHIRUOKAPUOTI LEMPI
Aaltosenkatu 27-29
Avoinna: arkisin 10-18, la 10-15
www.lähiruokapuoti.fi/

 
Lähiruokapuoti Lempi on viihtyisä oikean ruoan kauppa. Lempi myy lähi- ja luomuruokaa. Täältä löytyy mm. eri tuoretuotteita, viljatuotteita, liha- ja maitotuotteita jne.

LUOMUANI
Hämeenkatu 16 - Kauppahalli
Avoinna: arkisin 8-18, la 8-15

Luomuani on loistava paikka etenkin tuoreiden luomuvihannesten, juuresten ja hedelmien ostoon! Tarjonta vaihtelee kausittain ja saatavuuden mukaan. Löytyy myös mm. mausteita, öljyjä, hunajaa, kahvia, teetä jne.
JUUSTOSOPPI
Hämeenkatu 19 - Kauppahalli
Avoinna: arkisin 8-18, la 8-15
www.juustosoppi.fi 

Täältä kannattaa hakea huikeat pastöroimattomat raakajuustot! Myös raakamaitoa myynnissä.


MAITOKAUPPA ARMAS 
Tuomiokirkonkatu 17
Avoinna: arkisin 10-19, la 10-15

Armaksesta löytyy laadukkaita maitotuotteita; raakamaitoa ja juustoja.


AHLMANIN TILAPUOTI
Hallilantie 24
Avoinna: tilapuoti arkisin 10-19, la 9-13
maitobaari avoinna arkisin 17:30-18:15, la 8:30-9:15
www.ahlman.fi/tilapuoti

Ahlmanin tilapuoti myy lähiruokaa. Täältä kannattaa hakea etenkin maitotuotteita. Ahlmanin tilalla "maitobaari" on auki ma-pe 17:30-18:15 ja la 8:30-9:15. Oma astia mukaan maitoa noutaessa.


PUNNITSE & SÄÄSTÄ
3 myymälää:
Kuninkaankatu 22-24
Tullikatu 6 - Kauppakeskus Tullintori
Insinöörinkatu 24 - Kauppakeskus Duo
Avoinna: Arkisin 10-19, la 10-18
www.punnitse.fi

P&S myy luomu-, kasvis- ja erikoisruokavaliotuotteita, mm. siemeniä, pähkinöitä, kuivahedelmiä, erikoiskahveja, teetä, suklaata ym.

maanantai 22. elokuuta 2011

Tampereen luomukahvilat.


CAFE GOPAL
Kuninkaankatu 15 & Ilmarinkatu 16
www.gopal.fi

Kasvisravintola Gopalista saa lounasta, joka punnitaan annoskoon mukaan. (1,75e/100gr) Myös keittolounasta saatavilla. Annokset sisältävät leivän, juoman ja haudutetun teen.

Raaka-aineista ainakin viljat, pavut, idut, hapankaali, teet, raakaruokosokeri ja auringonkukansiemenet sekä vihannekset tarjonnan mukaan ovat luomua.




RAVINTOLA KAHVILLA
Aaltosenkatu 31-33
www.ravintolakahvilla.fi

Kahvillassa suositaan luomuraaka-aineita. Kahvillasta saa salaatteja, luomukahvia, teetä, viiniä jne. Tunnelmallinen kahvila/ravintola Tampereen Tammelassa.




SMOOTHIE STUDIO
Rautatienkatu 26
http://smoothiestudio.fi/

Smoothie Studiosta saa ehkä kaupungin ellei jopa koko maan päräyttävimmät smoothiet. Kaikki raaka-aineet, joita Studiolla käytetään ovat viimeisen päälle laadukkaita. Studiolla saa smoothiejuomien lisäksi luomukahvia, raakasuklaata, pakuriteetä ja ainakin kesäaikaan saatavilla on myös herkullista raakajäätelöä. Hyllystä löytyy n.100 huipputuotetta ja ne myydään kaupungin edullisimpaan hintaan.



KAHVILA VALO
Puutarhakatu 11
www.kahvilavalo.fi

Tunnelmallinen, viihtyisä kahvila ydinkeskustan tuntumassa.
Tarjolla mm. laadukasta luomukahvia ja mahdollisuus käyttää langatonta nettiä.



KAHVILA TAIKAPAPU
Tuomiokirkonkatu 26
www.taikapapu.net

Laadukkaat kahvit joko paikan päällä nautittuna taikka mukaan otettuna. Taikapavusta saa ostettua mukaan kahvipavut suodatinjauhannalla kahvimyllystä.

torstai 4. elokuuta 2011

Luonnonmukaista hammashygieniaa.

Daniel Vitaliksen strategioita hammashygieniaan, check it out:


Videon sisältöä tiivistettynä..

1. Käytä hammaslankaa. Lankaan voi myös laittaa öljyä.
Suosittelen esim. tätä lankaa: http://www.iherb.com/Tom-s-of-Maine-Naturally-Waxed-Anti-Plaque-Round-Floss-Unflavored-43-yds-40-m/23307?at=0

2. Purskuta suu suolavedellä. Laita veteen laadukasta suolaa, purskuttele ja sylkäise. Tämä luo suuhun emäksisen ympäristön, jossa bakteerit eivät viihdy.

3. Purskuta suu öljyllä. (esim. seesam-, kookos- tai neemöljyllä) Sama juttu kuin suolavedellä. Purskauta öljyt ja sen mukana tulevat bakteerit ulos suustasi.

4. Harjaa hampaat ylös-alas suunnassa eikä hampaiden "syitä" vastaan. Vitalis käyttää zeoliittisavea hammastahnanaan. Suosi luonnonmukaisia, ei-fluoria-sisältäviä tahnoja. Näitä löytyy mm. ekokaupoista tai iHerbin valikoimasta. iHerbistä löytyy myös hammasharjoja. Itselläni on käytössä tämä: http://www.iherb.com/Smile-Brite-V-Wave-Extra-Soft-Nylon-Bristles-Toothbrush/13365?at=0 Muistelisin "urbaaniorangin" kehuneen ionisoivaa hammasharjaa, että se aikuisten oikeesti toimii ainakin hänellä: http://www.iherb.com/Dr-Tung-s-Ionic-Toothbrush-w-Replaceable-Head/11148?at=0

5. Kielen puhdistaminen.
Kieleen tarttuu valtava määrä bakteereja. Kielen puhdistamisesta on myös apua pahanhajuiseen hengitykseen.
Kielen puhdistimista hyvä vaihtoehto on esim. http://www.iherb.com/Dr-Tung-s-Tongue-Cleaner-Adjustable-1-Tongue-Cleaner/9167?at=0 tai http://www.verkkoapteekki.fi/product_info.php/products_id/125

6. Sama juttu kuin 2. kohdassa eli lopuksi vielä suun purskuttelu suolavedellä.

Näiden lisäksi voisi suositella yleisesti vihreiden lehtien pureskelua ja ruokailun jälkeen kielellä hampaiden putsausta sekä lisäravinnepuolelta MSM on rikkipitoisuudensa ansiosta hyväksi hampaiden kiilteelle.

maanantai 18. heinäkuuta 2011

Paljasjalkajuoksu.

Maadoitus-paljasjalkahippeilyä aasinsiltana käyttäen ajattelin kirjoitella hieman paljasjalkajuoksusta. Sain taannoin käsiini Juoksija-lehden, jossa oli hyvä kirjoitus avojaloin juoksemisesta. Ajattelin jakaa oleellisempia pointteja jutusta ja hieman omia mietteitä.

Modernien juoksujalkineiden kehitys on johtanut siihen, että moni on omaksunut epäluonnollisen juoksutyylin juosta kantapäävoittoisesti. Kantapää edellä törmääminen, jota mainostetaan usein "rullaavan askeleen" ensivaiheena, on paitsi vaarallista myös biomekaanisesti epätaloudellista ja tehotonta.

Ilman kenkiä tai hyvin kevyillä ja ohutpohjaisilla tossuilla juostessa jalka osuu luonnostaan päkiä edellä maahan. Kävely ja juoksu ovat biomekaanisesti kaksi täysin erilaista tapaa edetä. Kävelyssä törmääminen tapahtuu kantapäällä, mutta juoksussa päkiällä.

Juoksun törmäysvaiheessa osa liikkeestä väkisin pysähtyy, jolloin liike-energiaa päätyy toiseen muotoon. Jalan osuessa maahan kantapää edellä liike-energialla ei ole luonnollista paikkaa varastoitua tai siirtyä. Osa siitä muuttuu lämmöksi, ja osa siirtyy ylävartaloon aina selkärankaan asti aiheuttaen lopulta mm. selkävaivoja. Päkiäaskelluksessa jalan luonnollisest iskunvaimennusmekanismit ottavat liike-energian hallitusti vastaan.

Jalkaterän ja pohkeen muodonmuutos on osa niiden normaalia toimintaa. Suurin muutos tapahtuu akillesjänteellä, joka venyy 2-3 senttiä. Tämän enempää kantapään ei tarvitse olla koholla päkiän osuessa maahan. Muita iskunvaimennusmekanismeja ovat jalkaholvin kaaren painuminen kokoon ja nilkan pronaatio. Molemmissa liikkeissä elastinen kudos venyy ja varastoi energiaa, erityisesti jalkaterän pronaatioon liittyy sitkeä uskomus sen haitallisuudesta, mutta pronaatio on täysin luonnollinen osa askelta.

Parasta muodonmuutoksessa on se, että energiaa ei ainoastaan varastoida kontaktivaiheen 1. puolikkaan aikana, vaan se vapautetaan jälkimmäisessä puolikkaassa. Onko tällä energiamäärällä mitään käytännön merkitystä? On arvioitu, että jalkaterän elastiset rakenteet ja akillesjänne yhdessä kykenevät varastoimaan n.50 joulea yhdellä askeleella. Kun askeleeseen liittyvä mekaaninen energia on 100 joulea, voidaan nilkan oikean käytön avulla säästää huomattava määrä energiaa.

Kolmas päkiäjuoksulla saavutettu etu on pohjelihasten optimaalinen hyödyntäminen. Juoksussa hyvää taloudellisuutta, nopeutta ja tehoa ei saavuteta ilman pohjelihasten ja akillesjänteen yhteistyötä.

Vääränlaiset jalkineet opettavat helposti väärän tekniikan. Juoksukengillä voi kuitenkin myös liikkua biomekaanisesti oikein. Ongelmaksi vain saattaa muodostua monen juoksujalkineen rakenteelliset ominaisuudet, jotka estävät jalan luonnollisen toiminaan.

Luonnollista askellusta mahdollisesti haittaavia piirteitä ovat:
* Paksu kantapehmuste, joka ohjaa ensikontaktin kantapäälle tai estää kantapään laskeutumisen päkiäkontaktin jälkeen.
* Sellainen pohjan, joka estää jalkapohjan kaaren normaalin muodonmuutoksen.
* Pronaatiotuki, joka estää nilkan luonnollisen taittumisen sisäänpäin.

Paljain jaloin liikkuminen myöskin aktivoi ja vahvistaa jalkaterän lihaksia. Tämä vaikuttaa positiivisesti tasapainoon ja liikkeiden hallintaan sekä jalan ja liikuntaelimistön yleiseen hyvinvointiin. Ne jalan pienet lihakset harjaantuvat myöskin, jotka normaalisti eivät tee töitä liikkuessa.

Jos liikut ilman minkäänlaisia jalkineita, sillä voi olla myös muitakin positiivisia vaikutuksia kehoon. Betoniviidakossa liikkumiseen ainakin suosittelisin esimerkiksi ohutpohjaisia Vibram Fivefingers kenkiä.


Paljasjalkajuokseminen aloitus:

* Aloita pehmeältä alustalta, kuten nurmelta tai hienorakenteiselta hiekalta.
* Keskity tekniikkaan: ojenna nilkka ennen kontaktia, laskeudu päkiällä ja anna kantapään painua alas sille varaamatta.
* Pelkkä kävelykin etenkin alkuun on hyvää treeniä jalkaterän pienille lihaksille.
* Muista juostessa hyvä ryhti ja pitää nilkat, olkapäät sekä ranteet rentoina.
* Alkuun kannattaa myöskin aloittaa melko lyhyillä lenkeillä, jotta jalat tottuvat touhuun. Ensimmäisillä kerroilla pohkeet saattavat tulla erityisen kipeäksi.






Tamperelainen Compactfit järjestää syksyllä barefoot-running kurssin, jonne saapuu alan asiantuntija Lontoosta. Lue täältä lisää.

Loppuun vielä paljasjalkajuoksuun liittyvä fiilistelyvideo:



sunnuntai 26. kesäkuuta 2011

Ostoslista ekokauppaan.

Ekokaupoissa kuten esim. Ruohonjuuri-liikkeissä alkaa oleen tänä päivänä jo erittäin kattavat valikoimat. Jos et ole vielä vieraillut lähimmässä ekokaupassa, suosittelen piipahtamaan! Lähimmän eko/luomukauppasi löydät esimerkiksi -> täältä <- (Äkkiseltään listasta tosin näyttäisi ainakin uupuvan mm. yksi suosikki kaupoistani; Tampereen Runsaudensarvi).

Tässä pieni listaus (ensimmäisiä kertoja ekokaupassa vierailevalla) tuotteista, joita kyseistä liikkeistä kannattaa napata mukaansa. Nämä tuotteet löytyvät ainakin Ruohonjuuri-liikkeistä.

Makeutus:

* Luomuhunajat (esim. hunajaa mouhijärveltä - pesosen mehiläistarhat)
* Stevia
* Sokeri (raakaruoko-, täysruokosokeri)

Suola & mausteet: 

* Suola (raffinoimaton merisuola, vuorisuola, ruususuola)
* Luomumausteet; chili, cayanne, mustapippuri, inkivääri, kurkuma, curry, mausteseokset jne.

Rasvat, öljyt:

* Luomukirnuvoi
* Kylmäpuristetut öljyt (kookos- ja hamppuöljy)

Viljat sekä jauhot:

* Luomuspelt- ja tattarijauhot
* Tattari, amarantti, quinoa, hirssi
* Luomu spelt-pasta, täysjyvä- ja villiriisi

Maitotuotteet:

* Luomujuustot
* Luomuraejuusto
* Raakamaidot (jos löytyy)
* Kookosmaidot (Dr, Goerg, Biona)

Leivät:

* Spelt-näkkileivät
* Luomuruisleivät

Pähkinät ja siemenet:

* Pähkinät ja siemenet (cashew-, para-, macadamian-, saksanpähkinät ja mantelit.
Hampun-, seesamin-, pellavan-, chia-, auringonkukansiemenet)

Herkkuja:

* Tummat luomusuklaat (esim. Green & Black's), valmisraakasuklaat
* Terra-juuressipsit
* Kuivatut hedelmät (viikunat, taatelit, rusinat, inkamarjat ym.)

Juomat:

* Teet (mm. Clippers, Yogi-teet)
* Kahvit (esim. tummapaahtoinen Gran Palomar)
* Kookosvedet

Muuta vielä:

* HeVi-osasto (hedelmät, vihannekset)
* Superfoodit (yrtti- ja viherjauheet, mehiläistuotteet ym.)
* Kosmetiikka, pesuaineet

keskiviikko 22. kesäkuuta 2011

Ostoslista markettiin.

Jos tuntuu haastavalta, että mitä kaupassa pitäisi ostoskärryihin valita, niin tähän on listattu kauppalista yleisimmistä raaka-aineista. Tuotteet löytyvät isommista marketeista. Joitakin poikkeuksia saattaa olla ja samankin ketjun markettien valikoimissa on eroja. Jos jotain ei löydy - laita palautetta kauppiaalle! :)

Mistään ei tarvitse kiukulla luopua ja kaikkea ei heti tarvitse ostaa luomuna. Investoi ainakin niihin joita määrällisesti syöt eniten.

Lähdetään parantamaan laatua..

Kasviksia monipuolisesti, suosi luomua; salaatit, kaalit, juurekset, idut, versot, yrtit.
Esim. Järvikylän yrtit; persilja, tilli, korianteri, sitruunamelissa, basilika jne.
Salaatit; Luomu tammenlehti, romaine, lollo rosso.

Hedelmiä laajalla skaalalla, suosi luomua (avokadot, papaijat, greipit, sitruunat jne.)

Leipä: Oululaisen luomu jälkiuuni 100% ruisleipä, paikalliset luomuleivät, täysjyväruisleivät, perheleipureiden luomu ruislimppu.

Voi: Juustoportin luomukirnuvoi, Valion lisäaineeton voi.

Juustot: Valion luomuedam, Luomu oltermanni, Pastöroimattomat raakajuustot (esim. Appenzeller), Ingmannin castello luomu brie- tai blue.

Mausteet: käytä paljon eri mausteita. Jokaisella on omat puolensa. Mausteseoksia, aromisuolaa kannattaa välttää, sillä ne sisältävät yleensä lisäaineita, kuten pahamaineista e621 - natriumglutamaattia.

Sinappi: Dijon.

Ketsuppi: Luomu Heinz / Pirkka.

Kerma: Santa Maria / Biona / WorldFoods - kookosmaidot. Arlan, Valion, Pirkan luomukermat.

Suola: Urtekramin raffinoimaton harmaa merisuola, vuorisuolat.

Hunaja: Kotimaiset luomuhunajat, esim. Voi Hyvin.

Sokeri: Urtekramin raakaruokosokeri.

Liha: luomujauheliha, pakastealtaasta riistalihat (poro, saksanhirvi, strutsi, lammas, brassihärkä, biisoni yms.)

Kala: Norjalainen merilohi, muikut. Suosi pieniä kaloja. Purkkitonnikala on hyvä korvata esim. John Westin sardiineilla. Villilohi on huikea juttu, mutta sitä löytyy harvemmin.

Kana: Haaste löytää laadukkaana. Mm. Stockmann monesti myy ulkomaalaista luomukanaa.
Vähintä mitä voi tehdä on jättää marinadimömmöt omaan arvoonsa.
Maustamattomat koipi/rinta-palat ovat jo parempi vaihtoehto niihin liemiin verrattuna.
Jyväbroilerit ovat myös astetta parempi valinta.

Kananmunat: luomumunat, vähintään vapaan kanan munat.

Hapankaali: Esim. Päijät Hämeen luomu.

Sienet: Champ / Pirkka - luomu siitakesienet!

Maito / piimä: Valion luomu.

Jogurtit: Valion luomujogurtit, Turkish luomujogurtti, Yosa luomukaurajogurtit, maustamattomat jogurtit.

Raejuusto / maitorahka: Andecher luomu raejuustot sekä rahkat.

Kermaviili: Juustoportin luomu.

Marjat: Pakastealtaasta Pakkasmarjan marjat. (mustikat, mustaherukat, puolukat, vadelmat, luomumarjasekoitus, tyrnit, karpalot)

Riisi: Makrobiossin luomuriisit; täysjyvä-, basmati-, jasmiini sekä villiriisi.

Makaronit/spaghetit: Makrobiossin luomuruismakaronit, luomutäysjyväspaghetit.

Jauhot: Myllärin tai Pirkan luomuvehnäjauho sekä spelt.

Puurohiutaleet: Luomuruis, -ohra, -vehnä ja tattari.

Oliiviöljy: Kylmäpuristettu luomu oliiviöljy tummassa lasipullossa, esim. Rainbow.

Mehu: Valion / Pirkan luomutuoremehut.

Kahvi: Luomukahvit, Meira / Pirkka / Paulig Kolombia.

Tee: Luomuteet, Clippers / Pirkka. Myös huikeaa Yogi-teetä saattaa löytyä.

Herkutteluun: Tummat, vähint. 70% luomusuklaat.
Terra-juuressipsit. (ainakin monista cittareista löytyy)

Ja näin kesäaikaan: Pajuniemen luomumakkarat, nakit, lenkit.

lauantai 18. kesäkuuta 2011

Eroon siitepölyallergiasta.

Kärsin n. 15 kesän ajan siitepölyallergiasta, heinänuhasta. Vuosi sitten oli ensimmäinen kesä, kun ei tarvinnut ottaa yhtäkään allergialääkettä. Tällä "ihmeaineella" pääsin eroon kiusallisesta allergiastani. Jos kärsit turhaan siitepölyallergiasta niin suosittelen kokeilemaan..

Mehiläisen siitepöly!


* Mehiläisten keräämä siitepöly on on yksi planeettamme monipuolisimmista ja ravinnetiheimmistä ruuista.

* Siitepöly sisältää mm. runsaasti B-ryhmän vitamiineja, A-, C-, D-, ja E-vitamiineja, koentsyymejä, kasvisteroleja, bioflavonoideja, 31 eri rasvahappoa, DNA:ta, RNA:ta sekä yli 60 eri mineraalia. Lisäksi se sisältää karotenoideista mm. beetakaro-yhdistettä.

* Siitepölyn vaikutus perustuu vahvasti energisöivään sekä aivotoimintaamme parantavaan kykyyn. Se sisältää mm. 15-20% luonnollista lesitiiniä, joka on huikea ravinne aivotoiminnan kannalta.

* Siitepöly on myös ns. afrodiasiakki eli seksuaalista halukkuutta lisäävä ruoka, joka saattaakin parantaa eturauhasen- ja sukupuolielinten toimintaa. Siitepölyssä on myös mainio aminohappokoostumus ja proteiinipitoisuus.

* Vuonna 1972 Olympialaisissa Suomen yleisurheilumaajoukkueesta lähes kaikki käyttivät siitepölyä, koska sen todettiin parantanvan suorituskykyä ilman haittavaikutuksia.

* Pisimpään Venäjällä eläineitä ihmisiä tutkittaessa oli yksi yhteinen tekijä: siitepölyn ja hunajan nauttiminen. Iso osa pitkään eläneistä ihmisistä olikin mehiläisenhoitajia. 

* Siitepölyä kerätään mehiläispesän sulle asetettavan suodattimen avulla, jonka läpi pesään pyrkivien mehiläisten jaloista siitepöly tippuu talteen pesän ulkopuolelle. Suodatin kerää 10-50% siitepölystä, jättäen riittävän määrän ruokaa myös mehiläisten omaan käyttöön.

* Laadukas siitepöly on luomulaatuista, raakaa (pastöroimatonta). Suosi lokaaleja, lähialueen siitepölyjä, koska ne toimivat yleensä parhaiten. Itselläni toimii hyvin myös Cocovin Mehiläisen siitepöly, joka on Espanjasta. Suosi vain pakastekuivattuja siitepölyjä.

* Ei-luomun, kuumennetun siitepölyn (sekä hunajan) keränneitä mehiläisiä ruokitaan valkaistulla sokerilla, joka on kaikkea muuta kuin luonnollista ravintoa eikä mehiläisille jätetä niiden itselleen valmistamaa hunajaa ravinnoksi. Tämän lisäksi mehiläisten liikkumisalueen kasveille, kukille ruiskutetaan usein kemikaaleja.

* Käytössä voi alkuun lähteä liikkeelle pienemmillä annostuksilla, 1 rkl/pvä (yli 5v. lapset - aikuiset). Annostusta voi lisätä hiljalleen. Itse olen nauttinut runsaampiakin annostuksia ilman minkäänlaisia negatiivisia vaikutuksia - päinvastoin. Siitepölyä voi liottaa n. 12h, jolloin sen sisältämät ravinteet imeytyvät entistä tehokkaammmin.

* Allergiaoireiden hoidon kannalta käyttö olisi hyvä aloittaa jo edellisenä syksynä lisäillen annostusta hiljalleen. 

* Siitepölyä voi syödä sellaisenaan tai sitä voi lisätä pirtelöihin, jogurtteihin, puuroihin jne.

* Joillekkin ihmisille siitepöly voi aiheuttaa voimakkaita allergisia reaktioita jo pieninä määrinä, mutta se on melko harvinaista. Yli 40 tieteellistä tutkimusta toteaa siitepölyn olevan turvallista käyttää.

* Siitepöly nostattaa verenpainetta, joten se sopii alhaisesta, mutta ei korkeasta verenpaineesta kärsiville.

* Säilytys huoneenlämmössä tai kylmässä. Pidemmän ajan säilytykset pakkasessa. Jääkaapissa se säilyy heikommin, varsinkin jos sitä käytetään huoneenlämmössä.

* Ajatuksena: yhden teelusikallisen tuottamiseen siitepölyä vaaditaan työläismuurahainen, joka työskentelee kahdeksan tuntia päivässä kuukauden ajan!




Muutama muu kokeilemisen arvoinen juttu..

* Apipollen Immuno
* Maharishi Allertab
* Alleriina
* Jotkut ovat kehuneet chilin toimivan hyvin allergiaoireisiin
* Nenäkannulla huuhtelu
* Suoliston kunnnon optimointi (probiootit, entsyymit)
* Kehon tulehdustilojen minimointi (mm. c-vitamiini, omega3)

keskiviikko 1. kesäkuuta 2011

Minimalistiset lisäravinteet.

Opastin kaveria taannoin ravinnon saralla ja päädyin miettimään mitkä olisivat ne lisäravinteet, jotka olisi poikkeuksetta hyvä löytyä jokaisen tavallisen sukankuluttajan kaapista.

D-VITAMIINI

Kyseinen vitamiini on erittäin keskeinen tekijä immuniteettimme kannalta. D-vitamiini on vitamiinin sijaan enemmänkin kuin hormoni, joka vaikuttaa jokaikiseen toimintoon kehossamme.

Tärkein d-vitamiinin lähde on aurinko, joten kannattaa mennä keskipäivän aikaan ulos mahdollisimman vähissä pukeissa! Suomi sijaitse sellaisilla leveysasteilla, että on suotavaa napata d-vitamiinia myös purkista, etenkin syksy-kevät välillä, mutta myöskin kesäaikaan. Loppupeleissä harva pääsee nauttimaan päivittäin puolen päivän aikaan auringosta, jolloin säteet ovat voimakkaimmillaan. Muita d-vitamiinin lähteitä ovat mm. rasvaiset kalat, kananmunat, mutta loppupeleissä näistä saadaan hyvin vähän kyseistä vitamiinia. Prosessoituihin maitotuotteisiin on myöskin lisätty d-vitamiinia, mutta niiden nauttiminen on kaikkea muuta kuin suositeltavaa.

D-vitamiini on yhdistetty luunmurtumien, syöpien, sydäntautien, diabeteksen, MS-taudin ja lukuisten muiden sairauksien ehkäisyyn. On myös näyttöä siitä, että D-vitamiini vaikuttaa positiivisesti fyysiseen suorituskykyyn.

Sopivasta annostuksesta kiistellään paljon. Suomessa suositukset ovat edelleen naurettavan alhaiset. Ihmiset sairastelevat "turhaan", koska kärsivät kroonisesta d-vitamiinin puutteesta. Tässä taas tullaan sen kysymyksen eteen, että halutaanko oikeasti, että ihmiset olisivat terveitä? Jostain muistan lukeneeni, että Kanadassa oli varovaisten laskemien mukaan todettu, että säästettäisiin miljardeja dollareja vuodessa terveydenhoitokustannuksissa, jos D-vitamiinitasoja saataisiin nostettua edes jonkin verran.

D-vitamiinin yliannostusta on turha liikaa pelätä. USA:ssa nostettiin taannoin turvallisen saannin ylärajaa 100 ug:aan (4000 IU/KY) päivässä ja tiedekatsauksissa alle 250 ug:n päivittäisten annoksien on havaittu olevan turvallisia. Suomessakin D-vitamiinin saantisuositukset ja turvallisen saannin yläraja (nykyisin 50 ug/vrk) todennäköisesti ja toivottavasti nousevat tulevaisuudessa. Mielestäni hyvä ohjenuora annostukseen on vähint. 1 ug/painokilo.

D-vitamiinivalmisteista suosittelisin esim. näitä (vuodeksi d-vitamiinit n.10 eurolla - annostus molemmissa 50ug):





 
KALAÖLJY - välttämättömät rasvahapot

Kalaöljy kuuluu ehdottomasti d-vitamiinin rinnalla oleellisimpiin lisäravinteisiin. 
Omega-3 sekä 6-rasvahappoja on saatava ruoasta sillä elimistö ei voi valmistaa niitä itse. Länsimaalaisella ruokavaliolla tyypillisesti suhde menee poikkeuksetta omega-6 painotteiseksi. Omega-6 rasvahappoja saamme yleensä ruoasta tarpeeksi, mutta omega3 vajeesta kärsimme helposti. Optimaalinen suhde olisi kutakuinkin 1:1, kun nykyinen suhde on joidenkin arvioiden mukaan jopa 1:20 omegakutosten voitoksi. On myöskin arvoitu, että nykyinen omega3 saantimme on n. 3gr/vko, kun kivikauden ihmisen saanti olisi ollut jopa yli 300gr/vko. Pitää kuitenkin muistaa, että kivikauden ihminen söi "hieman" eri luokan kalaa kuin mitä meille kaupan tiskillä tarjotaan. Viljellyn kalan rasvakoostumus onkin luultavasti kaikkea muuta kuin Finelin taulukot kertovat. Alkuperäinen omega3 lähde on levä, jota kalat käyttävät ravintonaan ja altaissa kasvatettavat kalat syövätkin sitten viljoja ja soijaa - eivät levää.

Omega-3 rasvahappoihin kuuluvat DHA (dokosaheksaeenihappo), EPA (eikosapentaeenihappo) sekä ALA (alfalinoleenihappo). Omegakolmosten on todettu mm. laskevan verenpainetta ja sydänkohtausriskiä sekä ehkäisevän tulehduksia ja niihin liittyviä oireita, sairauksia. EPA-rasvahappo laskee koholla olevaa veren triglyseridiä. Ne on myös yhdistetty aivojen hyvinvointiin ja niillä voikin olla positiivisia vaikutuksia masennuksen hoidossa. Naisten on hyvä tiedostaa, että raskausaikana sekä imettäessä omega-3 tarve peräti kaksinkertaistuu.

Ja muutama hyvä kalaöljyvalmiste:



Laadukkaan kalaöljyvalmisteen tunnistaa siitä ettei se tuoksu voimakkaasti kalalle. Kalaöljyn ei myöskään pidä juuri maistua kalalle vaan pikemminkin se on mauton, ehkä hieman makea. Kalaöljyvalmisteet kannattaa säilöä kylmässä, jotta rasvahapot eivät pilaannu. 

Ravinnosta EPA- sekä DHA-rasvahappoja saa mm. muikuista ja lohesta (suosi mahdollisuuksien mukaan villilohta) ja ALA-rasvahappoa saa mm. saksanpähkinöistä sekä chia-siemeneistä.

Mikäli ei halua esim. raskasmetallien välttelyn tai eettisten syiden vuoksi käyttää kalaöljyä, suosittelen vaihtoehtoisesti käyttämään esim. chia-siemeniä, udo's oilia, pellavansiemenöljyä tai merilevästä valmistettua omega-3 lisäravinnetta. Myöskin hampunsiemenöljy sisältää runsaasti omega-3, 6- ja 9 -rasvahappoja sekä se on erinomainen lähde gammalinoleenihapolle (GLA) ja E-vitamiinille.


Kannattaa muistaa, että kuten muissakin niin myös d-vitamiini sekä kalaöljy lisäravinteissa on laaduissa isoja eroja. Olisi hyvä suosia mahdollisimman luonnollista lähdettä / valmistetta. Valitettavasti Suomessa myytävät valmisteet sisältävät lähes poikkeuksetta täyteaineita ja ovat yleensä kaikkea muuta kuin laadukkaita. Tämän vuoksi suosittelisinkin tutustumaan iHerbin valikoimaan.