Mitä ilmanpuhdistin tekee?
Ilmanpuhdistin poistaa matoista, maaleista, huonekaluista ym. rakennusmateriaaleista haihtuvia orgaanisia yhdisteitä, kuten formaldehydejä ja ammoniakkia. Paikasta riippumatta eläinpöly, ihmispöly, huonepöly, tekstiilipöly ja rakenteiden pölyt yms. aiheuttavat usein oireita, jotka voidaan poistaa tai ainakin vähentää oikeanlaisella ilmanpuhdistimella. Kaupungeissa ongelmana on lisäksi katupöly, liikenteen ym. päästöt.
Ilmanpuhdistin on arvokas investointi varsinkin jos vähänkään kärsii hengitystieoireista tai astmasta tai allergioista. Siitä voi myös olla apua jos mm. päänsäryt, väsymys, nivelkivut tai univaikeudet kiusaavat. Tärkeää on kiinnittää huomiota tuleeko sisätiloissa oireita.
Kun altistuminen allergeeneille ja ilman haitallisille hiukkasille vähenee, astman ja hengitystieongelmien kehittymisen vaara pienenee.
Erilaiset suodatustekniikat.
Markkinoilla on useita erilaisilla tekniikoilla varustettuja ilmanpuhdistimia. Eri puhdistustekniikat soveltuvat erilaisten altisteiden poistamiseen ja vähentämiseen.
HEPA, suodattaa 99,97%sti huonepölyn, homeet, siitepölyn, bakteerit ja muut ilmassa leijuvat hiukkasia. HEPAn ohella ULPA suodatin suodattaa pienhiukkasia tehokkaasti. ULPA on tärkeä suodatin jos kärsii pahoista ongelmista sisäilman kanssa.
Aktiivihiilisuodatin saa kiinni erilaisia orgaanisia yhdisteitä ja myrkkyjä. Se suodattaa tehokkaasti kemialliset kaasut, tupakansavun, orgaanisten jätteiden ja elintarvikkeiden hajut.
UV-valo vaikuttaa mikrobien, kuten homeen DNA:han estämällä niiden kasvua ja lisääntymistä.
Sähkösuodattimet ottavat kiinni sähköisesti varautuneita hiukkasia.
Ionisointi tuottaa ilmaan negatiivisia ioneita. Elektroniikasta, sähkölaitteista paikat ja hiukkaset varautuu poisitiivisesti. Ionisoimalla hiukkaset kerääntyvät yhteen tai laskeutuvat alas, jolloin ne ovat helpompi suodattaa pois.
Otsonisaattoria eli otsonia tuottavaa ilmanpuhdistinta ei suositella, koska sen oikeanlainen käyttö on haastavaa ja sillä saatetaan jopa saada negatiivisia vaikutuksia.
Kuuntele täältä asiallinen haastattelu koskien ilmanpuhdistimia
-> http://soundcloud.com/jaakkohalmetoja/risto_salin_2011 <-
Ilmanpuhdistimen sijoitus asunnossa.
Ilmanpuhdistin kannattaa sijoittaa sinne, missä vietät eniten aikaasi eli yleensä olo- ja makuuhuoneeseen. Huomioi, että jos asunnossasi on esim. homeongelma, niin puhdistinta ei tule sijoittaa ongelma-alueelle. Vaarana on, että puhdistin levittää mikrobeja.
Suositellaan, että on parempi ostaa monta pientä kuin yksi iso puhdistin, varsinkin jos on sokkeloista tilat, jolloin ilma ei kierrä. Jos kyseessä on iso huone, niin sijoita suodatin tarkalleen sinne kohtaa huonetta, jossa vietät eniten aikaasi.
Mikä olisi laadukas ilmanpuhdistin?
Ilmanpuhdistimissa on melkoisen iso hintahaitari ja malleja löytyy joka lähtöön.
Jaakon haastattelussakin mainittua Airstaticin SA5 ilmanpuhdistinta on kehuttu. Itselleni on tulossa Airstaticin M5-malli, jolla pääsee hyvin alkuun. Koitan muistaa kirjoitella käyttökokemuksia, kun olet päässyt testailemaan sitä. Jos omistat käyttökokemuksia ilmanpuhdistimista niin laita ihmeessä kommenttia!
Muita kikkoja liittyen ilmaan, hengitykseen..
* Talviaikaan patterit paahtaa täysillä, jolloin sisäilma on helposti kuiva. Kosteuta ilmaa suihkepullolla. Joukkoon voi laittaa vielä eteerisiä öljyjä. Ilmankosteusmittarilla voi seurata sisäilman kosteutta, sopiva haitari on 30-50%.
* Nenäkannun eli ns. sarvikuonon käyttö tekee hyvää ylähengitysteiden toiminnalle. Katso Daniel Vitaliksen tipsit koskien nenäkannun käyttöä: http://www.youtube.com/watch?v=13Xb5i3vpAY
* Suolalamput ja suolapiippu.