Daniel Vitaliksen strategioita hammashygieniaan, check it out:
Videon sisältöä tiivistettynä..
1. Käytä hammaslankaa. Lankaan voi myös laittaa öljyä.
Suosittelen esim. tätä lankaa: http://www.iherb.com/Tom-s-of-Maine-Naturally-Waxed-Anti-Plaque-Round-Floss-Unflavored-43-yds-40-m/23307?at=0
2. Purskuta suu suolavedellä. Laita veteen laadukasta suolaa, purskuttele ja sylkäise. Tämä luo suuhun emäksisen ympäristön, jossa bakteerit eivät viihdy.
3. Purskuta suu öljyllä. (esim. seesam-, kookos- tai neemöljyllä) Sama juttu kuin suolavedellä. Purskauta öljyt ja sen mukana tulevat bakteerit ulos suustasi.
4. Harjaa hampaat ylös-alas suunnassa eikä hampaiden "syitä" vastaan. Vitalis käyttää zeoliittisavea hammastahnanaan. Suosi luonnonmukaisia, ei-fluoria-sisältäviä tahnoja. Näitä löytyy mm. ekokaupoista tai iHerbin valikoimasta. iHerbistä löytyy myös hammasharjoja. Itselläni on käytössä tämä: http://www.iherb.com/Smile-Brite-V-Wave-Extra-Soft-Nylon-Bristles-Toothbrush/13365?at=0 Muistelisin "urbaaniorangin" kehuneen ionisoivaa hammasharjaa, että se aikuisten oikeesti toimii ainakin hänellä: http://www.iherb.com/Dr-Tung-s-Ionic-Toothbrush-w-Replaceable-Head/11148?at=0
5. Kielen puhdistaminen.
Kieleen tarttuu valtava määrä bakteereja. Kielen puhdistamisesta on myös apua pahanhajuiseen hengitykseen.
Kielen puhdistimista hyvä vaihtoehto on esim. http://www.iherb.com/Dr-Tung-s-Tongue-Cleaner-Adjustable-1-Tongue-Cleaner/9167?at=0 tai http://www.verkkoapteekki.fi/product_info.php/products_id/125
6. Sama juttu kuin 2. kohdassa eli lopuksi vielä suun purskuttelu suolavedellä.
Näiden lisäksi voisi suositella yleisesti vihreiden lehtien pureskelua ja ruokailun jälkeen kielellä hampaiden putsausta sekä lisäravinnepuolelta MSM on rikkipitoisuudensa ansiosta hyväksi hampaiden kiilteelle.
torstai 4. elokuuta 2011
maanantai 18. heinäkuuta 2011
Paljasjalkajuoksu.
Maadoitus-paljasjalkahippeilyä aasinsiltana käyttäen ajattelin kirjoitella hieman paljasjalkajuoksusta. Sain taannoin käsiini Juoksija-lehden, jossa oli hyvä kirjoitus avojaloin juoksemisesta. Ajattelin jakaa oleellisempia pointteja jutusta ja hieman omia mietteitä.
Modernien juoksujalkineiden kehitys on johtanut siihen, että moni on omaksunut epäluonnollisen juoksutyylin juosta kantapäävoittoisesti. Kantapää edellä törmääminen, jota mainostetaan usein "rullaavan askeleen" ensivaiheena, on paitsi vaarallista myös biomekaanisesti epätaloudellista ja tehotonta.
Ilman kenkiä tai hyvin kevyillä ja ohutpohjaisilla tossuilla juostessa jalka osuu luonnostaan päkiä edellä maahan. Kävely ja juoksu ovat biomekaanisesti kaksi täysin erilaista tapaa edetä. Kävelyssä törmääminen tapahtuu kantapäällä, mutta juoksussa päkiällä.
Juoksun törmäysvaiheessa osa liikkeestä väkisin pysähtyy, jolloin liike-energiaa päätyy toiseen muotoon. Jalan osuessa maahan kantapää edellä liike-energialla ei ole luonnollista paikkaa varastoitua tai siirtyä. Osa siitä muuttuu lämmöksi, ja osa siirtyy ylävartaloon aina selkärankaan asti aiheuttaen lopulta mm. selkävaivoja. Päkiäaskelluksessa jalan luonnollisest iskunvaimennusmekanismit ottavat liike-energian hallitusti vastaan.
Jalkaterän ja pohkeen muodonmuutos on osa niiden normaalia toimintaa. Suurin muutos tapahtuu akillesjänteellä, joka venyy 2-3 senttiä. Tämän enempää kantapään ei tarvitse olla koholla päkiän osuessa maahan. Muita iskunvaimennusmekanismeja ovat jalkaholvin kaaren painuminen kokoon ja nilkan pronaatio. Molemmissa liikkeissä elastinen kudos venyy ja varastoi energiaa, erityisesti jalkaterän pronaatioon liittyy sitkeä uskomus sen haitallisuudesta, mutta pronaatio on täysin luonnollinen osa askelta.
Parasta muodonmuutoksessa on se, että energiaa ei ainoastaan varastoida kontaktivaiheen 1. puolikkaan aikana, vaan se vapautetaan jälkimmäisessä puolikkaassa. Onko tällä energiamäärällä mitään käytännön merkitystä? On arvioitu, että jalkaterän elastiset rakenteet ja akillesjänne yhdessä kykenevät varastoimaan n.50 joulea yhdellä askeleella. Kun askeleeseen liittyvä mekaaninen energia on 100 joulea, voidaan nilkan oikean käytön avulla säästää huomattava määrä energiaa.
Kolmas päkiäjuoksulla saavutettu etu on pohjelihasten optimaalinen hyödyntäminen. Juoksussa hyvää taloudellisuutta, nopeutta ja tehoa ei saavuteta ilman pohjelihasten ja akillesjänteen yhteistyötä.
Vääränlaiset jalkineet opettavat helposti väärän tekniikan. Juoksukengillä voi kuitenkin myös liikkua biomekaanisesti oikein. Ongelmaksi vain saattaa muodostua monen juoksujalkineen rakenteelliset ominaisuudet, jotka estävät jalan luonnollisen toiminaan.
Luonnollista askellusta mahdollisesti haittaavia piirteitä ovat:
* Paksu kantapehmuste, joka ohjaa ensikontaktin kantapäälle tai estää kantapään laskeutumisen päkiäkontaktin jälkeen.
* Sellainen pohjan, joka estää jalkapohjan kaaren normaalin muodonmuutoksen.
* Pronaatiotuki, joka estää nilkan luonnollisen taittumisen sisäänpäin.
Paljain jaloin liikkuminen myöskin aktivoi ja vahvistaa jalkaterän lihaksia. Tämä vaikuttaa positiivisesti tasapainoon ja liikkeiden hallintaan sekä jalan ja liikuntaelimistön yleiseen hyvinvointiin. Ne jalan pienet lihakset harjaantuvat myöskin, jotka normaalisti eivät tee töitä liikkuessa.
Jos liikut ilman minkäänlaisia jalkineita, sillä voi olla myös muitakin positiivisia vaikutuksia kehoon. Betoniviidakossa liikkumiseen ainakin suosittelisin esimerkiksi ohutpohjaisia Vibram Fivefingers kenkiä.
Paljasjalkajuokseminen aloitus:
* Aloita pehmeältä alustalta, kuten nurmelta tai hienorakenteiselta hiekalta.
* Keskity tekniikkaan: ojenna nilkka ennen kontaktia, laskeudu päkiällä ja anna kantapään painua alas sille varaamatta.
* Pelkkä kävelykin etenkin alkuun on hyvää treeniä jalkaterän pienille lihaksille.
* Muista juostessa hyvä ryhti ja pitää nilkat, olkapäät sekä ranteet rentoina.
* Alkuun kannattaa myöskin aloittaa melko lyhyillä lenkeillä, jotta jalat tottuvat touhuun. Ensimmäisillä kerroilla pohkeet saattavat tulla erityisen kipeäksi.
Tamperelainen Compactfit järjestää syksyllä barefoot-running kurssin, jonne saapuu alan asiantuntija Lontoosta. Lue täältä lisää.
Loppuun vielä paljasjalkajuoksuun liittyvä fiilistelyvideo:
Modernien juoksujalkineiden kehitys on johtanut siihen, että moni on omaksunut epäluonnollisen juoksutyylin juosta kantapäävoittoisesti. Kantapää edellä törmääminen, jota mainostetaan usein "rullaavan askeleen" ensivaiheena, on paitsi vaarallista myös biomekaanisesti epätaloudellista ja tehotonta.
Ilman kenkiä tai hyvin kevyillä ja ohutpohjaisilla tossuilla juostessa jalka osuu luonnostaan päkiä edellä maahan. Kävely ja juoksu ovat biomekaanisesti kaksi täysin erilaista tapaa edetä. Kävelyssä törmääminen tapahtuu kantapäällä, mutta juoksussa päkiällä.
Juoksun törmäysvaiheessa osa liikkeestä väkisin pysähtyy, jolloin liike-energiaa päätyy toiseen muotoon. Jalan osuessa maahan kantapää edellä liike-energialla ei ole luonnollista paikkaa varastoitua tai siirtyä. Osa siitä muuttuu lämmöksi, ja osa siirtyy ylävartaloon aina selkärankaan asti aiheuttaen lopulta mm. selkävaivoja. Päkiäaskelluksessa jalan luonnollisest iskunvaimennusmekanismit ottavat liike-energian hallitusti vastaan.
Jalkaterän ja pohkeen muodonmuutos on osa niiden normaalia toimintaa. Suurin muutos tapahtuu akillesjänteellä, joka venyy 2-3 senttiä. Tämän enempää kantapään ei tarvitse olla koholla päkiän osuessa maahan. Muita iskunvaimennusmekanismeja ovat jalkaholvin kaaren painuminen kokoon ja nilkan pronaatio. Molemmissa liikkeissä elastinen kudos venyy ja varastoi energiaa, erityisesti jalkaterän pronaatioon liittyy sitkeä uskomus sen haitallisuudesta, mutta pronaatio on täysin luonnollinen osa askelta.
Parasta muodonmuutoksessa on se, että energiaa ei ainoastaan varastoida kontaktivaiheen 1. puolikkaan aikana, vaan se vapautetaan jälkimmäisessä puolikkaassa. Onko tällä energiamäärällä mitään käytännön merkitystä? On arvioitu, että jalkaterän elastiset rakenteet ja akillesjänne yhdessä kykenevät varastoimaan n.50 joulea yhdellä askeleella. Kun askeleeseen liittyvä mekaaninen energia on 100 joulea, voidaan nilkan oikean käytön avulla säästää huomattava määrä energiaa.
Kolmas päkiäjuoksulla saavutettu etu on pohjelihasten optimaalinen hyödyntäminen. Juoksussa hyvää taloudellisuutta, nopeutta ja tehoa ei saavuteta ilman pohjelihasten ja akillesjänteen yhteistyötä.
Vääränlaiset jalkineet opettavat helposti väärän tekniikan. Juoksukengillä voi kuitenkin myös liikkua biomekaanisesti oikein. Ongelmaksi vain saattaa muodostua monen juoksujalkineen rakenteelliset ominaisuudet, jotka estävät jalan luonnollisen toiminaan.
Luonnollista askellusta mahdollisesti haittaavia piirteitä ovat:
* Paksu kantapehmuste, joka ohjaa ensikontaktin kantapäälle tai estää kantapään laskeutumisen päkiäkontaktin jälkeen.
* Sellainen pohjan, joka estää jalkapohjan kaaren normaalin muodonmuutoksen.
* Pronaatiotuki, joka estää nilkan luonnollisen taittumisen sisäänpäin.
Paljain jaloin liikkuminen myöskin aktivoi ja vahvistaa jalkaterän lihaksia. Tämä vaikuttaa positiivisesti tasapainoon ja liikkeiden hallintaan sekä jalan ja liikuntaelimistön yleiseen hyvinvointiin. Ne jalan pienet lihakset harjaantuvat myöskin, jotka normaalisti eivät tee töitä liikkuessa.
Jos liikut ilman minkäänlaisia jalkineita, sillä voi olla myös muitakin positiivisia vaikutuksia kehoon. Betoniviidakossa liikkumiseen ainakin suosittelisin esimerkiksi ohutpohjaisia Vibram Fivefingers kenkiä.
Paljasjalkajuokseminen aloitus:
* Aloita pehmeältä alustalta, kuten nurmelta tai hienorakenteiselta hiekalta.
* Keskity tekniikkaan: ojenna nilkka ennen kontaktia, laskeudu päkiällä ja anna kantapään painua alas sille varaamatta.
* Pelkkä kävelykin etenkin alkuun on hyvää treeniä jalkaterän pienille lihaksille.
* Muista juostessa hyvä ryhti ja pitää nilkat, olkapäät sekä ranteet rentoina.
* Alkuun kannattaa myöskin aloittaa melko lyhyillä lenkeillä, jotta jalat tottuvat touhuun. Ensimmäisillä kerroilla pohkeet saattavat tulla erityisen kipeäksi.
Tamperelainen Compactfit järjestää syksyllä barefoot-running kurssin, jonne saapuu alan asiantuntija Lontoosta. Lue täältä lisää.
Loppuun vielä paljasjalkajuoksuun liittyvä fiilistelyvideo:
sunnuntai 26. kesäkuuta 2011
Ostoslista ekokauppaan.
Ekokaupoissa kuten esim. Ruohonjuuri-liikkeissä alkaa oleen tänä päivänä jo erittäin kattavat valikoimat. Jos et ole vielä vieraillut lähimmässä ekokaupassa, suosittelen piipahtamaan! Lähimmän eko/luomukauppasi löydät esimerkiksi -> täältä <- (Äkkiseltään listasta tosin näyttäisi ainakin uupuvan mm. yksi suosikki kaupoistani; Tampereen Runsaudensarvi).
Tässä pieni listaus (ensimmäisiä kertoja ekokaupassa vierailevalla) tuotteista, joita kyseistä liikkeistä kannattaa napata mukaansa. Nämä tuotteet löytyvät ainakin Ruohonjuuri-liikkeistä.
Makeutus:
* Luomuhunajat (esim. hunajaa mouhijärveltä - pesosen mehiläistarhat)
* Stevia
* Sokeri (raakaruoko-, täysruokosokeri)
Suola & mausteet:
* Suola (raffinoimaton merisuola, vuorisuola, ruususuola)
* Luomumausteet; chili, cayanne, mustapippuri, inkivääri, kurkuma, curry, mausteseokset jne.
Rasvat, öljyt:
* Luomukirnuvoi
* Kylmäpuristetut öljyt (kookos- ja hamppuöljy)
Viljat sekä jauhot:
* Luomuspelt- ja tattarijauhot
* Tattari, amarantti, quinoa, hirssi
* Luomu spelt-pasta, täysjyvä- ja villiriisi
Maitotuotteet:
* Luomujuustot
* Luomuraejuusto
* Raakamaidot (jos löytyy)
* Kookosmaidot (Dr, Goerg, Biona)
Leivät:
* Spelt-näkkileivät
* Luomuruisleivät
Pähkinät ja siemenet:
* Pähkinät ja siemenet (cashew-, para-, macadamian-, saksanpähkinät ja mantelit.
Hampun-, seesamin-, pellavan-, chia-, auringonkukansiemenet)
Herkkuja:
* Tummat luomusuklaat (esim. Green & Black's), valmisraakasuklaat
* Terra-juuressipsit
* Kuivatut hedelmät (viikunat, taatelit, rusinat, inkamarjat ym.)
Juomat:
* Teet (mm. Clippers, Yogi-teet)
* Kahvit (esim. tummapaahtoinen Gran Palomar)
* Kookosvedet
Muuta vielä:
* HeVi-osasto (hedelmät, vihannekset)
* Superfoodit (yrtti- ja viherjauheet, mehiläistuotteet ym.)
* Kosmetiikka, pesuaineet
Tässä pieni listaus (ensimmäisiä kertoja ekokaupassa vierailevalla) tuotteista, joita kyseistä liikkeistä kannattaa napata mukaansa. Nämä tuotteet löytyvät ainakin Ruohonjuuri-liikkeistä.
Makeutus:
* Luomuhunajat (esim. hunajaa mouhijärveltä - pesosen mehiläistarhat)
* Stevia
* Sokeri (raakaruoko-, täysruokosokeri)
Suola & mausteet:
* Suola (raffinoimaton merisuola, vuorisuola, ruususuola)
* Luomumausteet; chili, cayanne, mustapippuri, inkivääri, kurkuma, curry, mausteseokset jne.
Rasvat, öljyt:
* Luomukirnuvoi
* Kylmäpuristetut öljyt (kookos- ja hamppuöljy)
Viljat sekä jauhot:
* Luomuspelt- ja tattarijauhot
* Tattari, amarantti, quinoa, hirssi
* Luomu spelt-pasta, täysjyvä- ja villiriisi
Maitotuotteet:
* Luomujuustot
* Luomuraejuusto
* Raakamaidot (jos löytyy)
* Kookosmaidot (Dr, Goerg, Biona)
Leivät:
* Spelt-näkkileivät
* Luomuruisleivät
Pähkinät ja siemenet:
* Pähkinät ja siemenet (cashew-, para-, macadamian-, saksanpähkinät ja mantelit.
Hampun-, seesamin-, pellavan-, chia-, auringonkukansiemenet)
Herkkuja:
* Tummat luomusuklaat (esim. Green & Black's), valmisraakasuklaat
* Terra-juuressipsit
* Kuivatut hedelmät (viikunat, taatelit, rusinat, inkamarjat ym.)
Juomat:
* Teet (mm. Clippers, Yogi-teet)
* Kahvit (esim. tummapaahtoinen Gran Palomar)
* Kookosvedet
Muuta vielä:
* HeVi-osasto (hedelmät, vihannekset)
* Superfoodit (yrtti- ja viherjauheet, mehiläistuotteet ym.)
* Kosmetiikka, pesuaineet
keskiviikko 22. kesäkuuta 2011
Ostoslista markettiin.
Jos tuntuu haastavalta, että mitä kaupassa pitäisi ostoskärryihin valita, niin tähän on listattu kauppalista yleisimmistä raaka-aineista. Tuotteet löytyvät isommista marketeista. Joitakin poikkeuksia saattaa olla ja samankin ketjun markettien valikoimissa on eroja. Jos jotain ei löydy - laita palautetta kauppiaalle! :)
Mistään ei tarvitse kiukulla luopua ja kaikkea ei heti tarvitse ostaa luomuna. Investoi ainakin niihin joita määrällisesti syöt eniten.
Lähdetään parantamaan laatua..
Kasviksia monipuolisesti, suosi luomua; salaatit, kaalit, juurekset, idut, versot, yrtit.
Esim. Järvikylän yrtit; persilja, tilli, korianteri, sitruunamelissa, basilika jne.
Salaatit; Luomu tammenlehti, romaine, lollo rosso.
Hedelmiä laajalla skaalalla, suosi luomua (avokadot, papaijat, greipit, sitruunat jne.)
Leipä: Oululaisen luomu jälkiuuni 100% ruisleipä, paikalliset luomuleivät, täysjyväruisleivät, perheleipureiden luomu ruislimppu.
Voi: Juustoportin luomukirnuvoi, Valion lisäaineeton voi.
Juustot: Valion luomuedam, Luomu oltermanni, Pastöroimattomat raakajuustot (esim. Appenzeller), Ingmannin castello luomu brie- tai blue.
Mausteet: käytä paljon eri mausteita. Jokaisella on omat puolensa. Mausteseoksia, aromisuolaa kannattaa välttää, sillä ne sisältävät yleensä lisäaineita, kuten pahamaineista e621 - natriumglutamaattia.
Sinappi: Dijon.
Ketsuppi: Luomu Heinz / Pirkka.
Kerma: Santa Maria / Biona / WorldFoods - kookosmaidot. Arlan, Valion, Pirkan luomukermat.
Suola: Urtekramin raffinoimaton harmaa merisuola, vuorisuolat.
Hunaja: Kotimaiset luomuhunajat, esim. Voi Hyvin.
Sokeri: Urtekramin raakaruokosokeri.
Liha: luomujauheliha, pakastealtaasta riistalihat (poro, saksanhirvi, strutsi, lammas, brassihärkä, biisoni yms.)
Kala: Norjalainen merilohi, muikut. Suosi pieniä kaloja. Purkkitonnikala on hyvä korvata esim. John Westin sardiineilla. Villilohi on huikea juttu, mutta sitä löytyy harvemmin.
Kana: Haaste löytää laadukkaana. Mm. Stockmann monesti myy ulkomaalaista luomukanaa.
Vähintä mitä voi tehdä on jättää marinadimömmöt omaan arvoonsa.
Maustamattomat koipi/rinta-palat ovat jo parempi vaihtoehto niihin liemiin verrattuna.
Jyväbroilerit ovat myös astetta parempi valinta.
Jyväbroilerit ovat myös astetta parempi valinta.
Kananmunat: luomumunat, vähintään vapaan kanan munat.
Hapankaali: Esim. Päijät Hämeen luomu.
Sienet: Champ / Pirkka - luomu siitakesienet!
Maito / piimä: Valion luomu.
Jogurtit: Valion luomujogurtit, Turkish luomujogurtti, Yosa luomukaurajogurtit, maustamattomat jogurtit.
Raejuusto / maitorahka: Andecher luomu raejuustot sekä rahkat.
Kermaviili: Juustoportin luomu.
Raejuusto / maitorahka: Andecher luomu raejuustot sekä rahkat.
Kermaviili: Juustoportin luomu.
Marjat: Pakastealtaasta Pakkasmarjan marjat. (mustikat, mustaherukat, puolukat, vadelmat, luomumarjasekoitus, tyrnit, karpalot)
Riisi: Makrobiossin luomuriisit; täysjyvä-, basmati-, jasmiini sekä villiriisi.
Makaronit/spaghetit: Makrobiossin luomuruismakaronit, luomutäysjyväspaghetit.
Jauhot: Myllärin tai Pirkan luomuvehnäjauho sekä spelt.
Puurohiutaleet: Luomuruis, -ohra, -vehnä ja tattari.
Oliiviöljy: Kylmäpuristettu luomu oliiviöljy tummassa lasipullossa, esim. Rainbow.
Oliiviöljy: Kylmäpuristettu luomu oliiviöljy tummassa lasipullossa, esim. Rainbow.
Mehu: Valion / Pirkan luomutuoremehut.
Kahvi: Luomukahvit, Meira / Pirkka / Paulig Kolombia.
Tee: Luomuteet, Clippers / Pirkka. Myös huikeaa Yogi-teetä saattaa löytyä.
Herkutteluun: Tummat, vähint. 70% luomusuklaat.
Terra-juuressipsit. (ainakin monista cittareista löytyy)
Ja näin kesäaikaan: Pajuniemen luomumakkarat, nakit, lenkit.
Ja näin kesäaikaan: Pajuniemen luomumakkarat, nakit, lenkit.
lauantai 18. kesäkuuta 2011
Eroon siitepölyallergiasta.
Kärsin n. 15 kesän ajan siitepölyallergiasta, heinänuhasta. Vuosi sitten oli ensimmäinen kesä, kun ei tarvinnut ottaa yhtäkään allergialääkettä. Tällä "ihmeaineella" pääsin eroon kiusallisesta allergiastani. Jos kärsit turhaan siitepölyallergiasta niin suosittelen kokeilemaan..
Mehiläisen siitepöly!
* Mehiläisten keräämä siitepöly on on yksi planeettamme monipuolisimmista ja ravinnetiheimmistä ruuista.
* Siitepöly sisältää mm. runsaasti B-ryhmän vitamiineja, A-, C-, D-, ja E-vitamiineja, koentsyymejä, kasvisteroleja, bioflavonoideja, 31 eri rasvahappoa, DNA:ta, RNA:ta sekä yli 60 eri mineraalia. Lisäksi se sisältää karotenoideista mm. beetakaro-yhdistettä.
* Siitepölyn vaikutus perustuu vahvasti energisöivään sekä aivotoimintaamme parantavaan kykyyn. Se sisältää mm. 15-20% luonnollista lesitiiniä, joka on huikea ravinne aivotoiminnan kannalta.
* Siitepöly on myös ns. afrodiasiakki eli seksuaalista halukkuutta lisäävä ruoka, joka saattaakin parantaa eturauhasen- ja sukupuolielinten toimintaa. Siitepölyssä on myös mainio aminohappokoostumus ja proteiinipitoisuus.
* Vuonna 1972 Olympialaisissa Suomen yleisurheilumaajoukkueesta lähes kaikki käyttivät siitepölyä, koska sen todettiin parantanvan suorituskykyä ilman haittavaikutuksia.
* Pisimpään Venäjällä eläineitä ihmisiä tutkittaessa oli yksi yhteinen tekijä: siitepölyn ja hunajan nauttiminen. Iso osa pitkään eläneistä ihmisistä olikin mehiläisenhoitajia.
* Siitepölyä kerätään mehiläispesän sulle asetettavan suodattimen avulla, jonka läpi pesään pyrkivien mehiläisten jaloista siitepöly tippuu talteen pesän ulkopuolelle. Suodatin kerää 10-50% siitepölystä, jättäen riittävän määrän ruokaa myös mehiläisten omaan käyttöön.
* Laadukas siitepöly on luomulaatuista, raakaa (pastöroimatonta). Suosi lokaaleja, lähialueen siitepölyjä, koska ne toimivat yleensä parhaiten. Itselläni toimii hyvin myös Cocovin Mehiläisen siitepöly, joka on Espanjasta. Suosi vain pakastekuivattuja siitepölyjä.
* Ei-luomun, kuumennetun siitepölyn (sekä hunajan) keränneitä mehiläisiä ruokitaan valkaistulla sokerilla, joka on kaikkea muuta kuin luonnollista ravintoa eikä mehiläisille jätetä niiden itselleen valmistamaa hunajaa ravinnoksi. Tämän lisäksi mehiläisten liikkumisalueen kasveille, kukille ruiskutetaan usein kemikaaleja.
* Käytössä voi alkuun lähteä liikkeelle pienemmillä annostuksilla, 1 rkl/pvä (yli 5v. lapset - aikuiset). Annostusta voi lisätä hiljalleen. Itse olen nauttinut runsaampiakin annostuksia ilman minkäänlaisia negatiivisia vaikutuksia - päinvastoin. Siitepölyä voi liottaa n. 12h, jolloin sen sisältämät ravinteet imeytyvät entistä tehokkaammmin.
* Allergiaoireiden hoidon kannalta käyttö olisi hyvä aloittaa jo edellisenä syksynä lisäillen annostusta hiljalleen.
* Siitepölyä voi syödä sellaisenaan tai sitä voi lisätä pirtelöihin, jogurtteihin, puuroihin jne.
* Joillekkin ihmisille siitepöly voi aiheuttaa voimakkaita allergisia reaktioita jo pieninä määrinä, mutta se on melko harvinaista. Yli 40 tieteellistä tutkimusta toteaa siitepölyn olevan turvallista käyttää.
* Siitepöly nostattaa verenpainetta, joten se sopii alhaisesta, mutta ei korkeasta verenpaineesta kärsiville.
* Säilytys huoneenlämmössä tai kylmässä. Pidemmän ajan säilytykset pakkasessa. Jääkaapissa se säilyy heikommin, varsinkin jos sitä käytetään huoneenlämmössä.
* Ajatuksena: yhden teelusikallisen tuottamiseen siitepölyä vaaditaan työläismuurahainen, joka työskentelee kahdeksan tuntia päivässä kuukauden ajan!
Muutama muu kokeilemisen arvoinen juttu..
* Apipollen Immuno
* Maharishi Allertab
* Alleriina
* Jotkut ovat kehuneet chilin toimivan hyvin allergiaoireisiin
* Nenäkannulla huuhtelu
* Suoliston kunnnon optimointi (probiootit, entsyymit)
* Kehon tulehdustilojen minimointi (mm. c-vitamiini, omega3)
Mehiläisen siitepöly!
* Mehiläisten keräämä siitepöly on on yksi planeettamme monipuolisimmista ja ravinnetiheimmistä ruuista.
* Siitepöly sisältää mm. runsaasti B-ryhmän vitamiineja, A-, C-, D-, ja E-vitamiineja, koentsyymejä, kasvisteroleja, bioflavonoideja, 31 eri rasvahappoa, DNA:ta, RNA:ta sekä yli 60 eri mineraalia. Lisäksi se sisältää karotenoideista mm. beetakaro-yhdistettä.
* Siitepölyn vaikutus perustuu vahvasti energisöivään sekä aivotoimintaamme parantavaan kykyyn. Se sisältää mm. 15-20% luonnollista lesitiiniä, joka on huikea ravinne aivotoiminnan kannalta.
* Siitepöly on myös ns. afrodiasiakki eli seksuaalista halukkuutta lisäävä ruoka, joka saattaakin parantaa eturauhasen- ja sukupuolielinten toimintaa. Siitepölyssä on myös mainio aminohappokoostumus ja proteiinipitoisuus.
* Vuonna 1972 Olympialaisissa Suomen yleisurheilumaajoukkueesta lähes kaikki käyttivät siitepölyä, koska sen todettiin parantanvan suorituskykyä ilman haittavaikutuksia.
* Pisimpään Venäjällä eläineitä ihmisiä tutkittaessa oli yksi yhteinen tekijä: siitepölyn ja hunajan nauttiminen. Iso osa pitkään eläneistä ihmisistä olikin mehiläisenhoitajia.
* Siitepölyä kerätään mehiläispesän sulle asetettavan suodattimen avulla, jonka läpi pesään pyrkivien mehiläisten jaloista siitepöly tippuu talteen pesän ulkopuolelle. Suodatin kerää 10-50% siitepölystä, jättäen riittävän määrän ruokaa myös mehiläisten omaan käyttöön.
* Laadukas siitepöly on luomulaatuista, raakaa (pastöroimatonta). Suosi lokaaleja, lähialueen siitepölyjä, koska ne toimivat yleensä parhaiten. Itselläni toimii hyvin myös Cocovin Mehiläisen siitepöly, joka on Espanjasta. Suosi vain pakastekuivattuja siitepölyjä.
* Ei-luomun, kuumennetun siitepölyn (sekä hunajan) keränneitä mehiläisiä ruokitaan valkaistulla sokerilla, joka on kaikkea muuta kuin luonnollista ravintoa eikä mehiläisille jätetä niiden itselleen valmistamaa hunajaa ravinnoksi. Tämän lisäksi mehiläisten liikkumisalueen kasveille, kukille ruiskutetaan usein kemikaaleja.
* Käytössä voi alkuun lähteä liikkeelle pienemmillä annostuksilla, 1 rkl/pvä (yli 5v. lapset - aikuiset). Annostusta voi lisätä hiljalleen. Itse olen nauttinut runsaampiakin annostuksia ilman minkäänlaisia negatiivisia vaikutuksia - päinvastoin. Siitepölyä voi liottaa n. 12h, jolloin sen sisältämät ravinteet imeytyvät entistä tehokkaammmin.
* Allergiaoireiden hoidon kannalta käyttö olisi hyvä aloittaa jo edellisenä syksynä lisäillen annostusta hiljalleen.
* Siitepölyä voi syödä sellaisenaan tai sitä voi lisätä pirtelöihin, jogurtteihin, puuroihin jne.
* Joillekkin ihmisille siitepöly voi aiheuttaa voimakkaita allergisia reaktioita jo pieninä määrinä, mutta se on melko harvinaista. Yli 40 tieteellistä tutkimusta toteaa siitepölyn olevan turvallista käyttää.
* Siitepöly nostattaa verenpainetta, joten se sopii alhaisesta, mutta ei korkeasta verenpaineesta kärsiville.
* Säilytys huoneenlämmössä tai kylmässä. Pidemmän ajan säilytykset pakkasessa. Jääkaapissa se säilyy heikommin, varsinkin jos sitä käytetään huoneenlämmössä.
* Ajatuksena: yhden teelusikallisen tuottamiseen siitepölyä vaaditaan työläismuurahainen, joka työskentelee kahdeksan tuntia päivässä kuukauden ajan!
Muutama muu kokeilemisen arvoinen juttu..
* Apipollen Immuno
* Maharishi Allertab
* Alleriina
* Jotkut ovat kehuneet chilin toimivan hyvin allergiaoireisiin
* Nenäkannulla huuhtelu
* Suoliston kunnnon optimointi (probiootit, entsyymit)
* Kehon tulehdustilojen minimointi (mm. c-vitamiini, omega3)
keskiviikko 1. kesäkuuta 2011
Minimalistiset lisäravinteet.
Opastin kaveria taannoin ravinnon saralla ja päädyin miettimään mitkä olisivat ne lisäravinteet, jotka olisi poikkeuksetta hyvä löytyä jokaisen tavallisen sukankuluttajan kaapista.
D-VITAMIINI
Kyseinen vitamiini on erittäin keskeinen tekijä immuniteettimme kannalta. D-vitamiini on vitamiinin sijaan enemmänkin kuin hormoni, joka vaikuttaa jokaikiseen toimintoon kehossamme.
Tärkein d-vitamiinin lähde on aurinko, joten kannattaa mennä keskipäivän aikaan ulos mahdollisimman vähissä pukeissa! Suomi sijaitse sellaisilla leveysasteilla, että on suotavaa napata d-vitamiinia myös purkista, etenkin syksy-kevät välillä, mutta myöskin kesäaikaan. Loppupeleissä harva pääsee nauttimaan päivittäin puolen päivän aikaan auringosta, jolloin säteet ovat voimakkaimmillaan. Muita d-vitamiinin lähteitä ovat mm. rasvaiset kalat, kananmunat, mutta loppupeleissä näistä saadaan hyvin vähän kyseistä vitamiinia. Prosessoituihin maitotuotteisiin on myöskin lisätty d-vitamiinia, mutta niiden nauttiminen on kaikkea muuta kuin suositeltavaa.
Laadukkaan kalaöljyvalmisteen tunnistaa siitä ettei se tuoksu voimakkaasti kalalle. Kalaöljyn ei myöskään pidä juuri maistua kalalle vaan pikemminkin se on mauton, ehkä hieman makea. Kalaöljyvalmisteet kannattaa säilöä kylmässä, jotta rasvahapot eivät pilaannu.
Ravinnosta EPA- sekä DHA-rasvahappoja saa mm. muikuista ja lohesta (suosi mahdollisuuksien mukaan villilohta) ja ALA-rasvahappoa saa mm. saksanpähkinöistä sekä chia-siemeneistä.
Mikäli ei halua esim. raskasmetallien välttelyn tai eettisten syiden vuoksi käyttää kalaöljyä, suosittelen vaihtoehtoisesti käyttämään esim. chia-siemeniä, udo's oilia, pellavansiemenöljyä tai merilevästä valmistettua omega-3 lisäravinnetta. Myöskin hampunsiemenöljy sisältää runsaasti omega-3, 6- ja 9 -rasvahappoja sekä se on erinomainen lähde gammalinoleenihapolle (GLA) ja E-vitamiinille.
Kannattaa muistaa, että kuten muissakin niin myös d-vitamiini sekä kalaöljy lisäravinteissa on laaduissa isoja eroja. Olisi hyvä suosia mahdollisimman luonnollista lähdettä / valmistetta. Valitettavasti Suomessa myytävät valmisteet sisältävät lähes poikkeuksetta täyteaineita ja ovat yleensä kaikkea muuta kuin laadukkaita. Tämän vuoksi suosittelisinkin tutustumaan iHerbin valikoimaan.
D-VITAMIINI
Kyseinen vitamiini on erittäin keskeinen tekijä immuniteettimme kannalta. D-vitamiini on vitamiinin sijaan enemmänkin kuin hormoni, joka vaikuttaa jokaikiseen toimintoon kehossamme.
Tärkein d-vitamiinin lähde on aurinko, joten kannattaa mennä keskipäivän aikaan ulos mahdollisimman vähissä pukeissa! Suomi sijaitse sellaisilla leveysasteilla, että on suotavaa napata d-vitamiinia myös purkista, etenkin syksy-kevät välillä, mutta myöskin kesäaikaan. Loppupeleissä harva pääsee nauttimaan päivittäin puolen päivän aikaan auringosta, jolloin säteet ovat voimakkaimmillaan. Muita d-vitamiinin lähteitä ovat mm. rasvaiset kalat, kananmunat, mutta loppupeleissä näistä saadaan hyvin vähän kyseistä vitamiinia. Prosessoituihin maitotuotteisiin on myöskin lisätty d-vitamiinia, mutta niiden nauttiminen on kaikkea muuta kuin suositeltavaa.
D-vitamiini on yhdistetty luunmurtumien, syöpien, sydäntautien, diabeteksen, MS-taudin ja lukuisten muiden sairauksien ehkäisyyn. On myös näyttöä siitä, että D-vitamiini vaikuttaa positiivisesti fyysiseen suorituskykyyn.
Sopivasta annostuksesta kiistellään paljon. Suomessa suositukset ovat edelleen naurettavan alhaiset. Ihmiset sairastelevat "turhaan", koska kärsivät kroonisesta d-vitamiinin puutteesta. Tässä taas tullaan sen kysymyksen eteen, että halutaanko oikeasti, että ihmiset olisivat terveitä? Jostain muistan lukeneeni, että Kanadassa oli varovaisten laskemien mukaan todettu, että säästettäisiin miljardeja dollareja vuodessa terveydenhoitokustannuksissa, jos D-vitamiinitasoja saataisiin nostettua edes jonkin verran.
D-vitamiinin yliannostusta on turha liikaa pelätä. USA:ssa nostettiin taannoin turvallisen saannin ylärajaa 100 ug:aan (4000 IU/KY) päivässä ja tiedekatsauksissa alle 250 ug:n päivittäisten annoksien on havaittu olevan turvallisia. Suomessakin D-vitamiinin saantisuositukset ja turvallisen saannin yläraja (nykyisin 50 ug/vrk) todennäköisesti ja toivottavasti nousevat tulevaisuudessa. Mielestäni hyvä ohjenuora annostukseen on vähint. 1 ug/painokilo.
Sopivasta annostuksesta kiistellään paljon. Suomessa suositukset ovat edelleen naurettavan alhaiset. Ihmiset sairastelevat "turhaan", koska kärsivät kroonisesta d-vitamiinin puutteesta. Tässä taas tullaan sen kysymyksen eteen, että halutaanko oikeasti, että ihmiset olisivat terveitä? Jostain muistan lukeneeni, että Kanadassa oli varovaisten laskemien mukaan todettu, että säästettäisiin miljardeja dollareja vuodessa terveydenhoitokustannuksissa, jos D-vitamiinitasoja saataisiin nostettua edes jonkin verran.
D-vitamiinin yliannostusta on turha liikaa pelätä. USA:ssa nostettiin taannoin turvallisen saannin ylärajaa 100 ug:aan (4000 IU/KY) päivässä ja tiedekatsauksissa alle 250 ug:n päivittäisten annoksien on havaittu olevan turvallisia. Suomessakin D-vitamiinin saantisuositukset ja turvallisen saannin yläraja (nykyisin 50 ug/vrk) todennäköisesti ja toivottavasti nousevat tulevaisuudessa. Mielestäni hyvä ohjenuora annostukseen on vähint. 1 ug/painokilo.
D-vitamiinivalmisteista suosittelisin esim. näitä (vuodeksi d-vitamiinit n.10 eurolla - annostus molemmissa 50ug):
KALAÖLJY - välttämättömät rasvahapot
Kalaöljy kuuluu ehdottomasti d-vitamiinin rinnalla oleellisimpiin lisäravinteisiin.
Kalaöljy kuuluu ehdottomasti d-vitamiinin rinnalla oleellisimpiin lisäravinteisiin.
Omega-3 sekä 6-rasvahappoja on saatava ruoasta sillä elimistö ei voi valmistaa niitä itse. Länsimaalaisella ruokavaliolla tyypillisesti suhde menee poikkeuksetta omega-6 painotteiseksi. Omega-6 rasvahappoja saamme yleensä ruoasta tarpeeksi, mutta omega3 vajeesta kärsimme helposti. Optimaalinen suhde olisi kutakuinkin 1:1, kun nykyinen suhde on joidenkin arvioiden mukaan jopa 1:20 omegakutosten voitoksi. On myöskin arvoitu, että nykyinen omega3 saantimme on n. 3gr/vko, kun kivikauden ihmisen saanti olisi ollut jopa yli 300gr/vko. Pitää kuitenkin muistaa, että kivikauden ihminen söi "hieman" eri luokan kalaa kuin mitä meille kaupan tiskillä tarjotaan. Viljellyn kalan rasvakoostumus onkin luultavasti kaikkea muuta kuin Finelin taulukot kertovat. Alkuperäinen omega3 lähde on levä, jota kalat käyttävät ravintonaan ja altaissa kasvatettavat kalat syövätkin sitten viljoja ja soijaa - eivät levää.
Omega-3 rasvahappoihin kuuluvat DHA (dokosaheksaeenihappo), EPA (eikosapentaeenihappo) sekä ALA (alfalinoleenihappo). Omegakolmosten on todettu mm. laskevan verenpainetta ja sydänkohtausriskiä sekä ehkäisevän tulehduksia ja niihin liittyviä oireita, sairauksia. EPA-rasvahappo laskee koholla olevaa veren triglyseridiä. Ne on myös yhdistetty aivojen hyvinvointiin ja niillä voikin olla positiivisia vaikutuksia masennuksen hoidossa. Naisten on hyvä tiedostaa, että raskausaikana sekä imettäessä omega-3 tarve peräti kaksinkertaistuu.
Ja muutama hyvä kalaöljyvalmiste:
Laadukkaan kalaöljyvalmisteen tunnistaa siitä ettei se tuoksu voimakkaasti kalalle. Kalaöljyn ei myöskään pidä juuri maistua kalalle vaan pikemminkin se on mauton, ehkä hieman makea. Kalaöljyvalmisteet kannattaa säilöä kylmässä, jotta rasvahapot eivät pilaannu.
Ravinnosta EPA- sekä DHA-rasvahappoja saa mm. muikuista ja lohesta (suosi mahdollisuuksien mukaan villilohta) ja ALA-rasvahappoa saa mm. saksanpähkinöistä sekä chia-siemeneistä.
Mikäli ei halua esim. raskasmetallien välttelyn tai eettisten syiden vuoksi käyttää kalaöljyä, suosittelen vaihtoehtoisesti käyttämään esim. chia-siemeniä, udo's oilia, pellavansiemenöljyä tai merilevästä valmistettua omega-3 lisäravinnetta. Myöskin hampunsiemenöljy sisältää runsaasti omega-3, 6- ja 9 -rasvahappoja sekä se on erinomainen lähde gammalinoleenihapolle (GLA) ja E-vitamiinille.
Kannattaa muistaa, että kuten muissakin niin myös d-vitamiini sekä kalaöljy lisäravinteissa on laaduissa isoja eroja. Olisi hyvä suosia mahdollisimman luonnollista lähdettä / valmistetta. Valitettavasti Suomessa myytävät valmisteet sisältävät lähes poikkeuksetta täyteaineita ja ovat yleensä kaikkea muuta kuin laadukkaita. Tämän vuoksi suosittelisinkin tutustumaan iHerbin valikoimaan.
tiistai 31. toukokuuta 2011
Blenderivelhoilun alkeet - smoothiejuomat.
Jos pitäisi sanoa yksi asia mikä lisätä jokaiseen ruokavalioon niin se on ehdottomasti smoothiejuomat. Vaikka ei mitenkään muuten ruokavalioonsa säätäisi niin pelkkä smoothien lisääminen on jo äärimmäisen kova terveysteko. Smoothiejuomat ovat hyvä tapa korvata ne vähemmän terveelliset aamu-väli-iltapalat ja oikeanlaisella koostumuksella smoothiella pystyy aivan hyvin paikkaan jopa lounaan tai päivällisen.
Jotta pääsee alkuun niin investointi, jonka voi joutua tekemään on tehosekoitin. Edullisellakin voi pärjätä, mutta pidemmällä tähtäimellä ajateltuna suosittelisin satsaamaan siihen enemmän kuin sen 30e. Kelpo blenderin saa 100 eurolla ja siitä ylöspäin. Tehokkaammalla blenderillä onnistuu myös erilaisten keittojen ym. valmistus vaivattomammin. Jos haluat tilata kunnon myllyn, jolla voit blendata vaikka halkoja niin suosittelen tutustumaan tähän sivustoon ja etsimään sieltä blendtechin tai vitamixin sekoittimet. Kitchen Aidin tehosekoittimet ovat myöskin hyviä ja niitä löytyy yleensä esim. Stockmannilta.
* Viherpirtelö
El classico. Erittäin monella, kuten myös itselläni, ensimmäinen askel kohti terveellisempää ruokavaliota oli aikoinaan nimenomaan viherpirtelöt. Jäin heti ensimmäisen kerran jälkeen koukkuun, eikä paluuta ole. Viikon pirtelökuurin jälkeen lähti energiatasot mukavasti nousuun.
Blenderiin voi laittaa..
* Villivihanneksia, voimakkaita vihreitä (esim. nokkonen, vuohenputki, voikukka, lehtikaali, lehtijuurikas, pinaatti, koivunlehdet jne.)
* Tuoreyrttejä (Järvikylän yrtit ovat mielestäni parhaita. Esim. minttu, sitruunamelissa, rucola, persilja)
* Salaattia (Mieluiten luomuna, esim. tammenlehti, lollo rosso)
* Kotimaiset pakastemarjat (Pakkasmarja, Pirkka)
* Hedelmät (Myöskin mieluiten luomulaatuisena, esim. omenat, päärynät, appelsiinit, sitruunat, banaanit)
* Vettä. (Mieluiten str8 outta lähin lähde)
* Makeutta tarvittaessa kotimaista luomuhunajaa
Yksinkertaisimmillaan viherpirtelö on mallia:
200gr marjoja
1 hedelmä
ruukullinen salaattia
vettä
Lehtivihreitä on hyvä vaihdella päivittäin. Hedelmissä ja marjoissa hyvä yhdistelysääntö on ettei laita mielellään makeita ja happamia keskenään sekaisin. Banaani, viikuna, taateli sopivat yleensä makeuttamaan happamampia marjoja.
Viherpirtelöiden ideana on pääsääntöisesti kehon puhdistus, sillä lehtivihreät toimivat niin sanotusti raskasmetallisieppareina. Jos haluat viherpirtelöstä enemmän irti - se tarkoittaa sitä, että laitat pirtelöön oikeasti paljon lehtivihreää. Voit laittaa esimerkiksi parikin ruukullista tammenlehtisalaattia ja/tai lisätä viherjauhetta sekaan. Suosittelen noutamaan lähimmäisestä eko- / luontaistuotekaupasta esimerkiksi Cocovin spirulina-, vehnänoras tai ohranorasjauheen. Jos haluaa hinta-laatu-suhteeltaa loistavia viherjauheita niin suuntaisin katseeni iherbin Healthforcen viherjauheisiin. Tällöin ei ole aina pakollista ostaa tuoreyrttejä, salaatteja, vaikkakin se toki olisi suositeltavaa.
* Ravinnepommipirtelö
Ideana on saada paljon ravinteita keholle, jolloin ne toimivatkin hyvin ateriana.
Pohjaksi tällaisille juomille veden sijaan toimii loistavasti erilaiset pähkinä/siemenmaidot, jolloin juoman pohjaksi saadaan paljon hyviä rasvahappoja sekä proteiinia.
Maidon voi valmistaa käyttämällä vaikkapa manteleita tai hampun- tai kurpitsansiemeniä. Jos haluaa tuhdimman koostumuksen niin pähkinät kuten para-, pekaani-, cashewpähkinät toimivat hyvin.
Esimerkki pähkinä/siemenmaidosta:
2,5 dl liotettuja pähkinöitä/siemeniä
5 dl vettä
1-2 rkl kotimaista luomuhunajaa tai avokado
(ripaus laatusuolaa)
Sekoita ainekset blenderissä vaaleaksi maidoksi. Jos haluat säästää ruoansulatustasi kuitupommilta niin siivilöi kuidut pois käyttämällä "nut milk bagia" (näitä saa iha Prismoistakin) tai voit myös käyttää perinteistä tiheäsilmäistä siivilää. Mutta jos tuntuu siltä, että et juuri saa kuituja ruokavaliostasi niin siivilöintiä ei tällöin kannata tehdä. Jos kehosi ja sinä tykkäätte rasvapainotteisesta pirtelöstä niin joukkoon voi vielä lorauttaa esimerkiksi laadukasta hamppu-, oliivi- tai kookosöljyä taikka udo's oilia..
Sitten mietitään millainen ravinnekoostumus juomalta halutaan. Valmistetaanko proteiini, rasva vai hiilihydraattipitoinen juoma. Toisten "moottori" toimii paremmin proteiinipitoisella- kun taas toisen rasva- ja kolmannen hiilihydraattipitoisella aterialla. Aamu on hyvä ajankohta kokeilla mikä näistä toimii itselle parhaiten. Testaa proteiini- rasva- ja hiilihydraattipitoista aamupalaa ja katso mistä tulee paras fiilis, millä jaksaa painaa pitkälle.
Jos kehosi tuntuu olevan proteiinista mielissään niin kannattaa lisätä tällöin pirtelöön lempiproteiinijauhettasi (maustamaton hera sopinee esimerkiksi ihan hyvin, mutta itse suosisin luomulaatuista hamppuproteiinia tai Sunwarriorin proteiinijauheita.). Aminohappojen loistavina lähteinä toimivat myöskin mm. spirulina, chlorella, AFA, siitepöly ja luomukananmunat, joita on hyvä lisätä pirtelöön. Jos tuntuu siltä, että pääpaino olisi hyvä olla rasvoissa niin pirtelöön voi lorauttaa laadukasta hamppu-, oliivi- tai kookosöljyä taikka udo's oilia, kuten jo aiemmin mainitsinkin. Niissä tapauksissa, jolloin hiilihydraattipitoinen meininki toimii, pirtelö kannattaa rakentaa marjojen ja hedelmien varaan. Ajatellen pitkäkestoista energiansaantia, hiilihydraatteja voi yhdistää rasvoihin, öljyihin, jolloin ne hidastavat hiilihydraattien imeytymistä.
Pari asiaa mitä on vielä hyvä ottaa huomioon pirtelöä valmistaessa..
* Hyvä koostumus
Tärkeä tekijä, jotta saataisiin erilaisia maku- ja aistielämyksiä on koostumus.Varsinkin jos smoothiesta haluaa koostumukseltaan paksumman, ruokaisamman on hyvä lisätä jotain emulgaattoria, joka sitoo nestettä itseensä. Oma suosikkini on ehdottomasti chia-siemenet. Chia-siemenet sisältävät paljon antioksantteja sekä omega3-rasvahappoja. Kyseiset siemenet tuntuvat olevan superruoka-osastolta hieman aliarvostettua tavaraa, mutta ne ovat mielestäni aivan loistavia, etenkin ottaen huomioon niiden hinta-laatu-suhteen. Voit laittaa chia-siemeniä likoamaan veteen n.10-60min ja lisätä geelimäistä hyytelöä pirtelöidesi joukkoon 2 – 5 rkl. Geelihyytelö säilyy jääkaapissa useita päiviä, koska siemenen antioksidantit ehkäisevät hapettumisreaktiota. Voit myös toki heittää siemeniä suoraan pirtelön sekaan, blendaa ja anna liota vähint. 10min. Chia imeää itseensä peräti 9-kertaisen määrän nestettä! Muita hyviä emulgaattoreja ovat mm. psyllium-kuitu, islanninsammal, soijalesitiini, auringonkukkalesitiini ja maca. Myös avokado ja banaani tuovat hyvää koostumusta pirtelöön.
* Juoman tarkoitus
On hyvä aina miettiä mitä haet kyseistä juomaa tehdessäsi ja valitse sen mukaan ainekset. Onko tarkoituksena vaikkapa hakea pitkäkestoista energiaa tulevaan päivään vai boostia ennen treenejä. Tähän myöskin vaikuttanee se teetkö juomaa itsellesi vai muillekkin. Älä vain sekoita kaikkea keskenään mitä kaapista löytyy. Etenkin erilaisia yrttejä käytettäessä on tärkeää yhdistellä yrttejä niin, että niiden vaikutukset tukevat toisiaan eivätkä ole toisiaan vastaan!
Mainitsemiini pirtelöihin voi vielä lisätä myös muun muassa..
* C-vitamiinijauhe (Tähän vuoden aikaan on hyvä tiedostaa, että huikeimpia c-vit. lähteitä ovat omenapuun lehtien ja punaherukan silmut. Kaupasta suosittelen poimimaan mukaan Marjatila Raitanimen ruusun- tai tyrnimarjajauheen. Eko/luontaistuotekaupoista voi bongata Camu camu - jauheen tai iHerbistä voi tilata esim. Madre Labsin C-vit. - tai Healthforcen Acerolajauhetta. Myös muita laadukkaita marjajauheita voi lisätä sekaan.)
* Erilaiset yrttijauheet. Älä vedä satunnaisesti kaikkea sekaisin - tunne yrttisi ominaisuudet.
* Ripauksellinen laatusuolaa.
* Koristele pirtelö esim. siitepölyllä, kurpitsansiemenillä.
Nauti ja muista pureskella!
Jotta pääsee alkuun niin investointi, jonka voi joutua tekemään on tehosekoitin. Edullisellakin voi pärjätä, mutta pidemmällä tähtäimellä ajateltuna suosittelisin satsaamaan siihen enemmän kuin sen 30e. Kelpo blenderin saa 100 eurolla ja siitä ylöspäin. Tehokkaammalla blenderillä onnistuu myös erilaisten keittojen ym. valmistus vaivattomammin. Jos haluat tilata kunnon myllyn, jolla voit blendata vaikka halkoja niin suosittelen tutustumaan tähän sivustoon ja etsimään sieltä blendtechin tai vitamixin sekoittimet. Kitchen Aidin tehosekoittimet ovat myöskin hyviä ja niitä löytyy yleensä esim. Stockmannilta.
(jokaisen terveysnörtin (= allekirjoittaneen) märkä päiväuni - vitamix)
Käyn läpi muutaman perinteisen pirtelömallin valmistuksen..* Viherpirtelö
El classico. Erittäin monella, kuten myös itselläni, ensimmäinen askel kohti terveellisempää ruokavaliota oli aikoinaan nimenomaan viherpirtelöt. Jäin heti ensimmäisen kerran jälkeen koukkuun, eikä paluuta ole. Viikon pirtelökuurin jälkeen lähti energiatasot mukavasti nousuun.
Blenderiin voi laittaa..
* Villivihanneksia, voimakkaita vihreitä (esim. nokkonen, vuohenputki, voikukka, lehtikaali, lehtijuurikas, pinaatti, koivunlehdet jne.)
* Tuoreyrttejä (Järvikylän yrtit ovat mielestäni parhaita. Esim. minttu, sitruunamelissa, rucola, persilja)
* Salaattia (Mieluiten luomuna, esim. tammenlehti, lollo rosso)
* Kotimaiset pakastemarjat (Pakkasmarja, Pirkka)
* Hedelmät (Myöskin mieluiten luomulaatuisena, esim. omenat, päärynät, appelsiinit, sitruunat, banaanit)
* Vettä. (Mieluiten str8 outta lähin lähde)
* Makeutta tarvittaessa kotimaista luomuhunajaa
Yksinkertaisimmillaan viherpirtelö on mallia:
200gr marjoja
1 hedelmä
ruukullinen salaattia
vettä
Lehtivihreitä on hyvä vaihdella päivittäin. Hedelmissä ja marjoissa hyvä yhdistelysääntö on ettei laita mielellään makeita ja happamia keskenään sekaisin. Banaani, viikuna, taateli sopivat yleensä makeuttamaan happamampia marjoja.
Viherpirtelöiden ideana on pääsääntöisesti kehon puhdistus, sillä lehtivihreät toimivat niin sanotusti raskasmetallisieppareina. Jos haluat viherpirtelöstä enemmän irti - se tarkoittaa sitä, että laitat pirtelöön oikeasti paljon lehtivihreää. Voit laittaa esimerkiksi parikin ruukullista tammenlehtisalaattia ja/tai lisätä viherjauhetta sekaan. Suosittelen noutamaan lähimmäisestä eko- / luontaistuotekaupasta esimerkiksi Cocovin spirulina-, vehnänoras tai ohranorasjauheen. Jos haluaa hinta-laatu-suhteeltaa loistavia viherjauheita niin suuntaisin katseeni iherbin Healthforcen viherjauheisiin. Tällöin ei ole aina pakollista ostaa tuoreyrttejä, salaatteja, vaikkakin se toki olisi suositeltavaa.
* Ravinnepommipirtelö
Ideana on saada paljon ravinteita keholle, jolloin ne toimivatkin hyvin ateriana.
Pohjaksi tällaisille juomille veden sijaan toimii loistavasti erilaiset pähkinä/siemenmaidot, jolloin juoman pohjaksi saadaan paljon hyviä rasvahappoja sekä proteiinia.
Maidon voi valmistaa käyttämällä vaikkapa manteleita tai hampun- tai kurpitsansiemeniä. Jos haluaa tuhdimman koostumuksen niin pähkinät kuten para-, pekaani-, cashewpähkinät toimivat hyvin.
Esimerkki pähkinä/siemenmaidosta:
2,5 dl liotettuja pähkinöitä/siemeniä
5 dl vettä
1-2 rkl kotimaista luomuhunajaa tai avokado
(ripaus laatusuolaa)
Sekoita ainekset blenderissä vaaleaksi maidoksi. Jos haluat säästää ruoansulatustasi kuitupommilta niin siivilöi kuidut pois käyttämällä "nut milk bagia" (näitä saa iha Prismoistakin) tai voit myös käyttää perinteistä tiheäsilmäistä siivilää. Mutta jos tuntuu siltä, että et juuri saa kuituja ruokavaliostasi niin siivilöintiä ei tällöin kannata tehdä. Jos kehosi ja sinä tykkäätte rasvapainotteisesta pirtelöstä niin joukkoon voi vielä lorauttaa esimerkiksi laadukasta hamppu-, oliivi- tai kookosöljyä taikka udo's oilia..
Sitten mietitään millainen ravinnekoostumus juomalta halutaan. Valmistetaanko proteiini, rasva vai hiilihydraattipitoinen juoma. Toisten "moottori" toimii paremmin proteiinipitoisella- kun taas toisen rasva- ja kolmannen hiilihydraattipitoisella aterialla. Aamu on hyvä ajankohta kokeilla mikä näistä toimii itselle parhaiten. Testaa proteiini- rasva- ja hiilihydraattipitoista aamupalaa ja katso mistä tulee paras fiilis, millä jaksaa painaa pitkälle.
Jos kehosi tuntuu olevan proteiinista mielissään niin kannattaa lisätä tällöin pirtelöön lempiproteiinijauhettasi (maustamaton hera sopinee esimerkiksi ihan hyvin, mutta itse suosisin luomulaatuista hamppuproteiinia tai Sunwarriorin proteiinijauheita.). Aminohappojen loistavina lähteinä toimivat myöskin mm. spirulina, chlorella, AFA, siitepöly ja luomukananmunat, joita on hyvä lisätä pirtelöön. Jos tuntuu siltä, että pääpaino olisi hyvä olla rasvoissa niin pirtelöön voi lorauttaa laadukasta hamppu-, oliivi- tai kookosöljyä taikka udo's oilia, kuten jo aiemmin mainitsinkin. Niissä tapauksissa, jolloin hiilihydraattipitoinen meininki toimii, pirtelö kannattaa rakentaa marjojen ja hedelmien varaan. Ajatellen pitkäkestoista energiansaantia, hiilihydraatteja voi yhdistää rasvoihin, öljyihin, jolloin ne hidastavat hiilihydraattien imeytymistä.
Pari asiaa mitä on vielä hyvä ottaa huomioon pirtelöä valmistaessa..
* Hyvä koostumus
Tärkeä tekijä, jotta saataisiin erilaisia maku- ja aistielämyksiä on koostumus.Varsinkin jos smoothiesta haluaa koostumukseltaan paksumman, ruokaisamman on hyvä lisätä jotain emulgaattoria, joka sitoo nestettä itseensä. Oma suosikkini on ehdottomasti chia-siemenet. Chia-siemenet sisältävät paljon antioksantteja sekä omega3-rasvahappoja. Kyseiset siemenet tuntuvat olevan superruoka-osastolta hieman aliarvostettua tavaraa, mutta ne ovat mielestäni aivan loistavia, etenkin ottaen huomioon niiden hinta-laatu-suhteen. Voit laittaa chia-siemeniä likoamaan veteen n.10-60min ja lisätä geelimäistä hyytelöä pirtelöidesi joukkoon 2 – 5 rkl. Geelihyytelö säilyy jääkaapissa useita päiviä, koska siemenen antioksidantit ehkäisevät hapettumisreaktiota. Voit myös toki heittää siemeniä suoraan pirtelön sekaan, blendaa ja anna liota vähint. 10min. Chia imeää itseensä peräti 9-kertaisen määrän nestettä! Muita hyviä emulgaattoreja ovat mm. psyllium-kuitu, islanninsammal, soijalesitiini, auringonkukkalesitiini ja maca. Myös avokado ja banaani tuovat hyvää koostumusta pirtelöön.
* Juoman tarkoitus
On hyvä aina miettiä mitä haet kyseistä juomaa tehdessäsi ja valitse sen mukaan ainekset. Onko tarkoituksena vaikkapa hakea pitkäkestoista energiaa tulevaan päivään vai boostia ennen treenejä. Tähän myöskin vaikuttanee se teetkö juomaa itsellesi vai muillekkin. Älä vain sekoita kaikkea keskenään mitä kaapista löytyy. Etenkin erilaisia yrttejä käytettäessä on tärkeää yhdistellä yrttejä niin, että niiden vaikutukset tukevat toisiaan eivätkä ole toisiaan vastaan!
Mainitsemiini pirtelöihin voi vielä lisätä myös muun muassa..
* C-vitamiinijauhe (Tähän vuoden aikaan on hyvä tiedostaa, että huikeimpia c-vit. lähteitä ovat omenapuun lehtien ja punaherukan silmut. Kaupasta suosittelen poimimaan mukaan Marjatila Raitanimen ruusun- tai tyrnimarjajauheen. Eko/luontaistuotekaupoista voi bongata Camu camu - jauheen tai iHerbistä voi tilata esim. Madre Labsin C-vit. - tai Healthforcen Acerolajauhetta. Myös muita laadukkaita marjajauheita voi lisätä sekaan.)
* Erilaiset yrttijauheet. Älä vedä satunnaisesti kaikkea sekaisin - tunne yrttisi ominaisuudet.
* Ripauksellinen laatusuolaa.
* Koristele pirtelö esim. siitepölyllä, kurpitsansiemenillä.
Nauti ja muista pureskella!
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)