sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Johdatus kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

Itselleni tuli joskus hieman jopa yllätyksenä mitä kaikkia tekijöitä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin, terveyteen vaikuttaa. Pelkkä laadukas ravinto, liikunta tai hienot ihmissuhteet eivät yksinään vielä luo terveyttä.

Tällä hetkellä päädyin jokseenkin seuraavanlaiseen tiivistykseen: Kokonaisvaltainen hyvinvointi koostuu laatutietoisuudesta kaikilla elämän eri osa-alueilla sekä niiden välisestä tasapainosta.






Laatutietoisuus ja tasapaino kaikilla elämän eri osa-alueilla..

Lisää, korvaa ja paranna laatua kaikessa! Suosi laadukasta kehon- sekä mielenruokaa.


Olet sitä kaikkea mitä teet: syöt, juot, hengität, ajattelet, katselet, kuuntelet, luet, kenen kanssa olet, millaisessa ympäristössä olet..

Harvemmin mietimme sen tarkemmin mikä olisi mainitsemissani asioissa se paras vaihtoehto vaan valitsemme sen minkä yleensä tai minkä muutkin ottavat. Hyvä on parhaan vihollinen, vaikka siihen onkin helppo tyytyä.

"If you keep doing what you've always done, you'll keep getting what you've always gotten" - Jim Rohn.

Ei ole yhtä ilman toista, mutta on kuitenkin pakko mainita tähän väliin, että laadukas ravinto toimii monesti sen verta isona vipuvartena, jonka avulla pääsee jo pitkälle, että sen jälkeen useimmiten kaikki tuntuu alkavan menemään jo omalla painollaan. Monet sanovatkin, että puhtaan, laadukkaan ravinnon kautta mm. mieli ja ajatukset kirkastuvat ja selkeytyvät, jonka voin myös allekirjoittaa. Kaikki ankea, negatiivinen media, ajatukset, seura, toimintamallit ym. alkavat jäämään automaattisesti vähemmälle.

"Mutta laadukas ravinto maksaa niin paljon.."

Kyse on lähinnä siitä mihin asioihin haluat investoida elämässäsi ja mitä haluat tukea. Usein ihmiset tuntuvat näkevän ruoan kuluna, joka tulisi minimoida. Näen sen taas investointina, joka maksaa itsensä takaisin. Esimerkiksi ei tarvitse sairastella - ei mene rahaa turhiin lääkkeisiin, saa asioita enemmän aikaan, kun energiatasot ovat korkeat ja mikä tärkeintä - olo on kaikinpuolin loistava. Nyt kevään nurkilla, kun luonto heräilee henkiin niin täytyy muistuttaa, että luonto on täynnä laadukasta ravintoa - melko edullista.

En suosittele millään sektorilla menemään raivolla ääripäästä toiseen vaan muutoksen kannattaa antaa tapahtua itsestään korvaamalla ja parantamalla laatua. Esim. ei sitä telkkariakaan tarvitse ikkunasta ulos heittää vaikka tuntuisikin siltä ettei sieltä tule mitään täysjärkisen ohjelmaa. Sen sijaan, että tuijottaisi tosi-tv:tä kuola poskella, aivot narikassa - korvaa sen jollain kehittävämmällä ohjelmalla / elokuvalla, josta voi oikeasti saada jotain irtikin.

Veljeni on sanonut joskus osuvasti kutakuinkin näin: "on hieman surullista, että ihmiset katsovat kotisohvalta valmiiksi pureskeltua toisten elämää ettei vain jouduttaisi minkäänlaiseen prosessiin itsensä kanssa."

Mielestäni oman hyvinvoinnin kannalta tärkein asia onkin selvittää itselleen: kuka olet, mitä haluat elämältäsi, minne olet menossa, mitkä ovat unelmiasi, mikä on polkusi..




Miten sitten löydät vastauksia näihin kysymyksiin riippuu pitkälti omasta halustasi. Muutos lähtee itsestäsi - ei kenestäkään muusta. Se saattaa vaatia mm. paljon asioiden läpikäymistä, rohkeutta, pelkojen kohtaamista, luopumista, mutta mikä parasta - unelmointia! Näiden oivallusten löytämiseen tuskin on yhtä oikeaa tapaa. Joku löytää etsimällä ja tekemällä - toinen istautuu lootusasentoon tyhjentämään mielenhälinää meditoiden. Itse suosin näiden molempia strategioita oman polun löytämiseen. :) Kuten mainitsin aiemmin, laadukas ravinto vahvistaa keho-mieli-yhteyttä, joka toimii hyvin tässä(kin) tapauksessa.

Tässä oli pintariipaisua ja ajatuksia erittäin laaja-aiheisesta asiasta. Juttuja jäi vielä käymättä läpi, mutta tulen kirjoittamaan vielä aiheesta paljon lisää ja tarkemmin siitä miten sitten käytännössä toteutetaan laadukkaita valintoja ruoassa, juomassa, ajatuksissa ja niin edelleen.. :)

Loppuun vielä muuan kiinalainen sananlasku..


"Kun kehoni ei ole häiriintynyt, lopputuloksena on terveys.
Kun mieleni ei ole häiriintynyt, lopputuloksena on viisaus.
Kun sydämeni ei ole häiriintynyt, lopputuloksena on rakkaus."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti