tiistai 7. helmikuuta 2012

Terveellisemmät vaihtoehdot herkuille.

"Kaikki hyvä on epäterveellistä" on yleinen mantra, jota kuulee usein ihmisten suusta. Asian ei kuitenkaan tarvitse välttämättä olla näin. Oikeasti kaikki hyvä on nimenomaan terveellistä. Mitä jos ei tarvitsisikaan pitää ns. karkki/herkkulakkoja, vaan investoisi laatuun, niin ei tarvitse kieltää itseltään mitään? Itsensä kieltäminen ei vaan toimi pidemmän päälle. "Roskaruokaakin" voidaan syödä, kunhan nähdään hieman vaivaa ja valmistetaan itse laadukkaista raaka-aineista, tällöin herkut ovat roskaruoasta kaukana. Tässä muutamia suht simppeleitä reseptejä eri herkkuihin. Suosittelen myös googlettaan esim. "paleo" tai "raw" ja herkun nimi lontooksi perään niin saattaa löytyä jos jonkinlaista huikeaa reseptiä. :)


Jäätelö

Marjaisajäätelö:

Tehosekoittimeen
* Pakastemarjoja 200g
* Kookosmaitoa 250ml (esim. dr. goerg tai biona)
* Makeuta luomuhunajalla, stevialla tai lucumalla.
* Laita vettä sen verran, että aineet sekoittuvat.
* Blendaa ja laita mössö kulhoihin pakastimeen n.20min ajaksi.

Nopea mustikkajäätelö:

Sekoita kipossa
* 2 dl kookoskermaa (esim. santa maria)
* 1 avokado
* 150 grammaa mustikoita
* 1-2 ruokalusikallista kotimaista luomuhunajaa


Suklaa

Nopea suklaaherkku:

* Luomuhunajaa, kylmäpuristettua kookosöljyä ja raakakaakaojauhetta kulhossa sekaisin.
* Lisää esim. marjoja, superfoodeja, yrttijauheita, siemeniä, pähkinöitä, cayannepippuria tms.

Makean himoon pari simppeliä vinkkiä:

* Dippaa parapähkinöitä luomuhunajaan.
* Dippaa kaakaopapuja/suklaamassaa luomuhunajaan.

Tee-se-itse-maailman-herkullisinta-suklaata:

* Raakasuklaa.com löytyy paljon tietoa, reseptejä, kuinka valmistaa itse suklaata.


Sipsit

* Pilko bataattia, lanttua siivuiksi.
* Paista pannulla kylmäpuristetussa kookosöljyssä, kunnes siivut ovat rapeita.
* Mausta laadukkaalla suolalla ja esim. chilillä.

Toinen vaihtoehto on tehdä tämä ilman paistamista. Tällöin sipseistä ei tule niin rapeita.
* Laita kookosöljyä kippoon, uita viipaaleet öljyssä ja tämän jälkeen viipaleet suoraan uuniin.


Suolapähkinät

* Laita kulhoon kylmäpuristettua luomuoliiviöljyä.
* Heitä haluamasi määrä luomu cashewpähkinöitä kulhoon ja sekoita.
* Laita pähkinät uunipellille leivinpaperin päälle.
* Mausta laadukkaalla suolalla.
* Paista n.200 asteessa, kunnes pähkinöihin tulee ruskea sävy.


Kebab

* 800gr luomujauheliha
* 2rkl mustapippuria
* 2rkl suolaa

* Sekoita mausteet luomuoliiviöljyssä.
* Puristele lihat kourissasi "epämääräiseksi mössöksi" mausteiden kera.
* Muotoile mössöstä/taikinasta murekemainen pötkö ja laita se folioon.
* Pistä pötkö uuniin keskitasolle 4 tunnin ajaksi 100-150 asteeseen.


Pizza

* Luomuporkkanaa
* Luomujuustoa
* Luomutomaattikastiketta
* Oreganoa
* Pizzan päälliset

* Raasta porkkanaa ja juustoa reilusti. Sekoita ja mausta oreganolla.
* Levitä tasaisesti uunipelille leivinpaperin päälle ja paista ~200 asteessa, kunnes juusto on sulanut ja seos muodostaa ikään kuin levyn eli pizzan pohjan.
* Ota pois uunista jäähtymään, levitä tomaattikastike ja laita pizzanpäälliset, esim. luomu siitakesieniä, luomujauhelihaa, riistalihaa, ananasta tms.
* Laita pizza takaisin uuniin, anna lämmetä hetken aikaa, ota pizza pois uunista ja nauti. :)
* Täällä hyvä resepti toiseen pizzavaihtoehtoon, jossa pohjana käytetään kananmunia.

3 kommenttia:

  1. Tein eilen luomupizzaa, mustikkajäätelöä ja parapähkinöitä dippailimme hunajaan.
    olivat hyvän makuisia!
    Kaverini kyllä ensin epäili käyvätkö tekeleeni herkuista. Ystävänpäiväksi voisi kokeilla suklaaherkkua =)
    Kiitos terveysherkku vinkeistä .

    VastaaPoista
  2. Mahtavuutta! Kiva jos maistuu. :)

    VastaaPoista