tiistai 12. huhtikuuta 2011

Yrttien keruukalenteri.

Luonto alkaa heräilemään ja ensimmäisiä yrttejä jo bongattu!

On hyvä muistaa, että maassamme on n. 180 ravinnoksi kelpaavaa luonnonvaraista kasvia, jotka ovat erittäin ravinnepitoisia ja sopivat mausteeksi, lääkintään, salaatteihin sekä lämpimiin ruokiin ja juomiin.

Tässä tulee samantien koko kesälle yrttien keruukalenteri:

Toukokuussa:

Hiirenkorvat
Horsman versot etelässä
Juuret
Kanankaali
Koiranputki
Koivunmahla
Kuusenkerkät
Litulaukka
Mesiangervon lehdet
Mustaviinimarja
Männynkerkät
Nokkonen
Pajunkuori ym. kuoret
Poimulehti
Siankärsämö
Vaahteranlehdet ja kukat
Voikukanlehti
Voikukka
Vuohenputki

Kesäkuussa:

Syötävät rikkaruohot
Koivunlehdet ja muut puunlehdet
Horsmanlehdet ja -versot
Mesiangervo, kukkiva
Nokkonen
Ratamo
Peltokorte
Mustikan- ja puolukanlehdet
Pihlajanlehti
Mansikanlehti
Sianpuolukka
Siankärsämö

Heinäkuussa:

Apilat
Kamomilla
Kanerva
Kehäkukka
Kuisma
Kultapiisku
Lehmus
Maustekasvit
Siankärsämö

Elokuussa:

Apilat
Maustekasvit
Mustaviinimarjanlehti
Nokkosen siemenet
Ratamon siemenet
Siankärsämö
Vadelmanlehti

Syys-lokakuussa:
Juuret
Siemenet


* Yrttien keruuajat vaihtelet ilmoista ja kasvupaikasta riippuen 2-3 viikkoa.

* Kerää yrttejä vain kuivalla säällä ja aamukasteen hauhduttua auringonsuudelman aikoihin.

* Kerää yrtit ilmavaan koriin tai kangaspussiin. Sienikori on esimerkiksi hyvä yrttikori.

* Kerää lääkekasvit tehoaineiden kannalta parhaimmas kehitysvaiheessa:
- Lehdet ennen kukintaa
- Koko kasvi heti kukkien puhkeamisen jälkeen
- Kukat heti kukkien puhkeamisen jälkeen
- Juuret myöhään syksyllä tai aikaisin keväällä
- Kuoret aikaisin keväällä

* Älä koskaan kerätessäsi sekoita eri yrttejä. Rohdosyrtit on kaikissa vaiheissa pidettävä täysin erillään ravinnoksi tarkoitetuista yrteistä.

* Älä milloinkaan kokeile tai kerää tuntemattomia kasveja ravinnoksi tai rohdoksi. Jotta tunnistaisit käyttämäsi villivihannekset, villit ja viljellyt yrtit, hanki itsellesi kasvikuvasto ja yrttiopas tai osallistu yrttikurssille.

* Yrttejä ei pidä kerätä kaupunkien eikä taajamien keskustoista eikä 50-200 metriä lähempää maantietä, ja valtateistä etäisyyttä on oltava 300-500 metriä. Älä kerää saaastuttavien teollisuuslaitosten läheisyydestä, keinolannoitetuilta tai torjunta-ainein käsitellyiltä alueilta. Pane yrtit kuivumaan heti poiminnan jälkeen. Lämpötila saa olla max. +30-50°C.

* Maanomistajan luvan tarvitset aina, kun keräät puiden lehtiä ja neulasia, kuorta, mahlaa, jäkäliä tai sammalta.

* Jos haluaa lukea kirjallisuutta aiheesta niin mm. Sinikka Piipolta, Ulla Lehtoselta, Toivo Rautavaaralta, A.Vogelilta löytyy paljon loistavia opuksia. Myöskin lähteenäni toiminut Merja Niemen - Aurinkoista Ruokaa on hyvä kirja.

* Sinikka Piipon ja Ulla Lehtosen haastattelut.

* Aiheeseen liittyvä loistoblogi: http://luonnonyrtit.blogspot.com/



3 kommenttia:

  1. Todella tärkeän koosteen olet blogiisi laatinut. Suurkiitos!

    VastaaPoista
  2. No, jopas jotakin; omalla blogillani juurikin esittelin nokkosten kuivausta ja sitten törmäsin tähän hienosisältöiseen blogiisi. Kyllä on käyttöä tiedostollasi, varsinkin kun olen nimenomaan villikalaan ja villiyrtteihin koettanut keskittyä.
    Kiitoksia vaan.

    VastaaPoista
  3. Kiitokset, ja f-linkkiä käytetty

    Mirja

    VastaaPoista