lauantai 3. syyskuuta 2011

Yrttien käyttö.

Jostain syystä tämä teksti on vellonut pitkään tuolla blogin arkistoissa odottaen lisäyksiä ja julkaisua. Lämmään tekstin kuitenkin nyt jakoon, vaikka se ei ehkä olekaan täysin valmis, mutta muokkailen sitä sitten jälkikäteen jos tulee lisättävää. :)

Yleisesti yrteistä..

Kaikilla yrttikasveilla on lääkinnällisiä ominaisuuksia. Kasvit valmistavat aineita puolustautuessaan ympäristön stressitekijöitä vastaan ja nämä kyseiset aineet vaikuttavat ihmisiin lääkitsevästi. Useimpien lääkkeiden vaikuttavat aineet ovat eristetty kasveista. Monet synteettisesti valmistetut lääkeaineet jäljittelevät myöskin kasvien vaikuttavia ainesosia. Kärsimme tänä päivänä suuresti näiden lääkinnällisten aineiden puutoksista, koska valitettavasti kaupan tarjoama väsähtynyt jäävuorisalaatti ei pysty tarjoamaan yhtään mitään.

Luonnosta voi kerätä lähestulkoon mitä kasveja vain. Suosittelen kuitenkin hommaamaan jonkun hyvän oppaan kasvien tunnistamiseen. Ossi Kakko suositteli tätä teosta: Turkka Aaltonen & Nalle Corander: Luonnonvaraiset hyöty- ja myrkkykasvit.

Pari sanaa kasvien myrkyllisyydestä..

Myrkyllisistä kasveista ehkäpä tunnetuinta kieloakin on käytetty vuosisatojen ajan lääkkeenä vaikka kasvien glykosidien sanotaan olevan vaarallisia ja onhan sitä heroiiniakin käytetty joskus Suomessa paljon lääkkeenä.

"Kaikki aineet ovat myrkyllisiä; vain annostus ratkaisee onko kyseessä myrkky vai ei" - Paracelcus

Enkä nyt siis suosittele, että sinun tulisi kerätä kieloa tai mennä torilta ostamaan heroiinia ja kokeilla mitä tapahtuu. Tarkoituksenani on lähinnä antaa hieman perspektiiviä sille, että useilla kasveilla on kuitenkin erittäin pitkä käyttöhistoria ja ne omaavat lääkinnällisiäkin ominaisuuksia, jopa ne joita yleisesti pidetään "pahoina" tai myrkyllisinä.

Yrttien käyttö..

"Syö yrttisi - tavalla tai toisella"

Yrttejä voi luonnollisesti lisätä esimerkiksi ruokiin vaikkapa mausteeksi. Monet toimivat etenkin salaatteissa hyvin. Yrteistä voi myös valmistaa teetä tai muita juomia. Myös smoothiejuomien valmistamisessa kannattaa käyttää yrttejä hyväkseen, koska kitkerämmätkin yrtit saa nautinnollisesti alas juomien seassa.

Erittäin suositeltavaa on käyttää yrttejä valmistaessa hapatteita.

Lue lisää hapatteista täältä ála Ossi Kakko:

http://kulma.net/ossi/hapatus1.pdf
http://kulma.net/ossi/hapatus2.pdf

Yrteistä voi myös valmistaa infuusioita ja tinktuuroja. Nämä ovat useille ihmisille tuntemattomia käsitteitä, joten avataan näitä hieman..

Tinktuurat eli alkoholiuutteet

Tinktuuran ideana on liuottaa alkoholilla mm. lipidit, hyödylliset yhdisteet kasvista. Näin yrttien imeytyvyys paranee peräti 30%. Alkoholi myös ohentaa vertamme ja toimii tehokkaana kuljetusaineena.

Osta vähint. 40% viinaa, parhaita valintoja on Greenfield luomuvodka.
Laita yrttiä sekä viinaa tummaan lasipulloon. Yksi yleinen suhde tinktuuran tekoon on 1:2, esim. 1dl yrttiä 2dl luomuvodkaa. 2 viikon päästä uutteet ovat liuenneet ja tinktuura on valmista käytettäväksi. Suodata yrtit pois ja käytä tinktuuraa 15-20 päivässä. Alkoholiuutteet säilyvät jopa vuosia.

Infuusiot eli hauteet

Yrttien liuottimena käytetään joko vettä tai öljyjä, jotta saadaan valmistettua infuusioita.

Infuusiot voidaan jakaa kylmä- ja kuumainfuusioihin.

Vesi-infuusioilla saamme eristettyä polarisista molekyyleistä arvokkaita ainesosia, kun arvokkaiden lääkinnällisten lipidien eristämiseen tarvitsemma muita liuottimia; öljyt tai alkoholi.

Vesi-infuusiot

Kylmähauteessa eli maseraatiossa käytetään yleensä kasvin juurta, kuorta, siementä, hedelmää.
Kasvinosat laitetaan murskattuna ilmatiiviiseen, hermeettisesti sinetöityyn purkkiin, jossa on huoneenlämpöistä vettä. Seoksen annetaan seistä 6-12 tuntia, jonka jälkeen ne siivilöidään pois hauteesta. Tällöin arvokkaita kasvinosia on liuonnut veteen. Simppelin kylmähauteen voi valmistaa laittamalla veteen hautumaan esim. tuoreita nokkosia tai voikukkia, joista liukenee veteen arvokkaita ainesosia.

Myös aurinkoinfuusioita voi valmistaa pistämällä tuoreita tai kuivattuja yrttejä lasiseen purkkiin ja asettamalla hauteen aurinkoon, jolloin auringonvalo saa vesimolekyylit reagoimaan yrtteihin kylmäinfuusiota voimakkaammin. Tämän tyyppiset hauteet kannattaa käyttää vuorokauden sisällä, koska ne menevät melko nopeasti pilalle. Jos tarkoituksena on säilöä haude yön yli, laita hermeettinen sinetöinti ja purkki jääkaappiin tmv. viileään paikkaan.

Lämpöinfuusio

Kuumainfuusioiden eli dekoktien valmistamiseen käytetään yleensä juuria, puun kuorta, lääkinnällisiä sieniä, kukkia, siemeniä tai hedelmiä. Liuottimena dekoktissa käytetään "universaalia liuotinta" eli vettä.
Kuivattua yrttiä tarvitaan ~1-2 tl teekupilliseen vettä. Kuivatuista yrteistä, juurista voi valmistaa kuumainfuusioita laittamalla kattilaan ison kourallisen kuivattuja, murskattuja yrttejä tai juuria ja kaatamalla päälle kiehuvaa vettä. Sulje kansi tiiviisti ja anna hautua niin pitkään, että neste on täysin jäähtynyt. Toisinaan yrttejä haudutetaan lähes kiehuvassa vedessä kannan alla useita tunteja.

Jos haluaa tykimmän dekoktan niin vedessä voi kiehauttaa esim. lääkinnällisiä sieniä ja lisätä joukkoon nestettä, kun vesi on vähitellen höyrystynyt pois.

Yrteistä parhaiten kuumainfuusioiden valmistamiseen sopivat mm. lääkinnälliset sienet: siitakesieni, lakka- ja pakurikääpä, inkivääri, cat's claw - kissankynsi ja pau d'Arco.

Voit lukea lähteenänikin toiminutta huippua Shamaanin käsikirjaa ja opiskella lisää aiheesta (mm. öljyinfuusiot!) ja löydä sisäinen shamaanisi! ;)

Ps. Vielä saatat ehtiä keräämään luonnosta yrttejä ja samalla kannattaa myös poimia marjat sekä sienet talteen. Jos et ole ehtinyt tai ehdi keräämään yrttejä niin eko/luomukaupoista pystyy ostamaan joitakin kuivattuja yrttejä (esim. ruusujuurta!) ja netistäkin pystyy tilaamaan esim. eksoottisempia yrttejä tai vaikka valmiita tinktuuroja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti